Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

01.08.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5062-3
Σελίδες
168

«Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει τον άνθρωπο όσο ο εαυτός του… Και κανένας δεν μπορεί να τον λυτρώσει παρά μόνο ο εαυτός του».
                                                                                      Ναγκίμπ Μαχφούζ

Ο Ανδρέας Μήτσου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1950. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και ελληνική φιλολογία - φιλοσοφία - κοινωνιολογία (εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: καθημερινότητα και λογοτεχνία). Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του (έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού "Νεοελληνική Παιδεία", που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά, καθώς και το μυθιστόρημά του "Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου" στα αγγλικά, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο μυθιστορήματος το 1996. Η νουβέλα του «Ο κύριος Επισκοπάκης» τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Αναγνωστών.

Ο καθηγητής Μπρούνο Γκούσταφσον κολυμπά σε μια παραλία της Ναυπάκτου, παρατηρώντας το τοπίο γύρω του. Ξαφνικά αντικρίζει έναν άντρα να μπαίνει στην θάλασσα. Καθώς τον κοιτάζει, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε άντρα, αλλά κάποιον που του μοιάζει πολύ. Πιάνουν την κουβέντα, γνωρίζουν ο καθηγητής και η κόρη του, τη γυναίκα και τον γιο του «σωσία» και από εκείνη τη στιγμή οι πέντε άνθρωποι γίνονται αχώριστοι. Ώσπου τις επόμενες ημέρες ο «σωσίας» εξαφανίζεται. Η οικογένειά του με τη συνδρομή του καθηγητή τον αναζητούν, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Χρόνια αργότερα ο καθηγητής έχει παντρευτεί πλέον τη γυναίκα του σωσία του και κατοικούν στην Ολλανδία μαζί με το γιο του «σωσία» του, την κόρη του και την εγγονή του. Οι καταστάσεις όμως αρχίζουν να παίρνουν μια περίεργη τροπή, όταν πλέον η μικρή κοπέλα, η εγγονή του καθηγητή, βρίσκει μια φωτογραφία του «σωσία» και αναρωτιέται για την ομοιότητα των δύο αντρών.

Το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου είναι μια υμνωδία στη στάση του ανθρώπου απέναντι στο χρόνο. Το ύφος του συγγραφέα, εμπλουτισμένο με το μοραλισμό του Έσσε και τη διείσδυση στην απεραντοσύνη της ανθρώπινης ψυχής σαν τον Μάρκες, είναι εκείνο που προάγει την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και ανάγει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα σ’ ένα τύποις δοκίμιο για την αγωνία του ανθρώπου να ξεγελάσει το χρόνο. Οι διάσπαρτες διακειμενικές αναφορές δίνουν μια πιο φιλοσοφική χροιά στο κείμενο, ενώ οι διάλογοι προωθούν την πλοκή με τρόπο λιτό και σαφώς σαρκαστικό προς τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου είναι ένα εξαιρετικό έργο, πρωτίστως για την απογύμνωση της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και της φοβίας του χρόνου που περνάει, ενώ οι φιλοσοφικές ίριδες που το διαπερνούν, τον ανάγουν σ’ ένα έργο εξαιρετικής σύλληψης και κρίσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ