Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

04.07.2010
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
9789606781773
Σελίδες
104

Άρωμα γυναίκας

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει νομικά. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες. Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή" και το 2009 με το βραβείο Καβάφη.

Ο Μιχάλης Γκανάς στο βιβλίο του με τον τίτλο «Γυναικών μικρές και πολύ μικρές ιστορίες», μέσα από δεκαέξι διηγήματα προδημοσιευμένα και μη, στέκει απέναντι στη γυναικεία παρουσία με στιγμιότυπα ζωής μεγεθυσμένα και εστιασμένα σε αυτήν, άλλοτε με ρεαλισμό, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε πάλι με τρυφερότητα.

Φιγούρες γνώριμες, αυθεντικές, ξενόφερτες, καθημερινές, γήινες, τραγικές, αντιπροσωπευτικές, μαρτυρούν τη ζωή τους μέσα από τη στάση του σώματός τους, τις κινήσεις των χεριών τους ή το ανέμισμα των μαλλιών τους. Αλλού πάλι, κουρασμένες από τη ζωή, προσδοκούν το θάνατο, άλλες κλαίνε το βράδυ δίπλα στο μωρό τους συνειδητοποιώντας τη μοναξιά, ενώ άλλες αφήνουν τα πράγματα να γλιστρούν από τα χέρια τους, έτσι όπως ακριβώς άφησαν να ξεγλιστρήσει και η ζωή τους. Γυναικείες παρουσίες, γυάλινες, εύθραυστες, συμπαγείς, που όμως αντέχουν να ερωτεύονται, να ελπίζουν και να γεννούν. Ταυτόχρονα, μέσα από τις δικές τους μικρές ιστορίες, περιγράφουν σιωπηρά τους άνδρες, τα παιδιά, τη ζωή. Ταυτόχρονα και η φύση εκεί, παρούσα. Άλλοτε σαν θάλασσα παφλάζει λαμπερή, γεμάτη δροσιά και αφρούς και άλλοτε προβάλλει μεθυστική με τις ευωδιές της, έτσι ώστε τα κείμενα να εμφανίζονται σαν πίνακες ζωγραφικής που ρίχνουν φως στους ρόζους ή το βελούδο των χεριών, στην κίνηση των μαλλιών, στο ακαθόριστο του βλέμματός τους. Πίνακες ημιτελείς που ωθούν τον αναγνώστη να συμπληρώσει την εικόνα με συναισθήματα και συλλογισμούς.

Ο συγγραφέας στα διηγήματα αυτά καταγράφει στιγμές του χωριού, της φοιτητικής ή αστικής ζωής, όπου η γυναικεία παρουσία προβάλλει ως το σημαντικότερο κύτταρο της κοινωνίας που δέχεται τους κραδασμούς των κοινωνικών συμβάσεων, δεδομένων και αλλαγών, αντέχοντας το σήμερα και ελπίζοντας στο αύριο. Με αγάπη, θαυμασμό και σύμμαχο το μοναδικό, ανατρεπτικό και ευαίσθητο τρόπο γραφής του, ο Μιχάλης Γκανάς καθοδηγεί το βλέμμα του αναγνώστη σε μικρές γυναικείες σωματικές λεπτομέρειες και συμπεριφορές δίνοντας την εικόνα τους έτσι όπως μόνο αυτός μπορεί να τη συλλάβει και να την περιγράψει. Πολλάκις την ανατρέπει κατά την περιγραφή της δίνοντας έτσι την ουσία του γεγονότος και το βάθος του συναισθήματος, αποτυπώνοντας επιτυχώς, με μια μόνο λέξη, τα σημάδια της ζωής επάνω τους.

Ο Μιχάλης Γκανάς για μια ακόμη φορά γοητεύει τον αναγνώστη, όντας ασκημένος στην παρατήρηση και στην περιεκτική ποιητική γραφή, στην οποία συνυπάρχουν και οι λέξεις του χωριού δίνοντας ρίζες, νοσταλγία και ένα άλλο άρωμα στα κείμενά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ