Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

15.06.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1295-3
Σελίδες
120

"Η ψυχή μου, χωρίς το σώμα μου, θα είναι η πιο υπέροχη αποκάλυψη"
                                                             
Κωστούλα Μητροπούλου

Ο Χάρης Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1946 στην Άρτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε για ένα διάστημα στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε θέματα διεθνών σχέσεων. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος" και "Απογευματινή". Διετέλεσε διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας ΒΝΡ, της Bank Saderat Iran και της Τράπεζας Αττικής. «Ο κήπος των νεκρών» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Η νουβέλα του Χάρη Μαυρομάτη είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, ένα παραμύθι στο οποίο οι ήρωες ανήκουν κατά το ήμισυ στην πραγματικότητα. Όταν πεθαίνει η νονά Αικατερίνη, η τελευταία μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, εμφανίζεται η μητέρα του αφηγητή, η οποία έχει πεθάνει σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, για να την υποδεχτεί στον άλλο κόσμο. Παράλληλα η θανούσα μητέρα προετοιμάζει τη νονά για το επόμενο βήμα, την αιωνιότητα. Τις ημέρες που έπονται της κηδείας, τις περνούν στον κήπο του κτήματος, συζητώντας, ανασύροντας αναμνήσεις και συνάπτοντας φιλίες με τους υπόλοιπους θανόντες, οι οποίοι βρίσκονται στον κήπο. Ο αφηγητής στέκοντας με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και με το άλλο στην άλλη πλευρά, αναγνωρίζει πρόσωπα από καιρό ξεχασμένα, και γίνεται παρατηρητής ενός κόσμου που σε πολλά σημεία συμπίπτει με τον επί γης.

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι σαν ένα φύσημα του αέρα, που προς στιγμήν σε αποδιοργανώνει και σε μεταφέρει σε μια διάσταση, που αγνοείς και από καιρό έχεις ξεχάσει. Γραμμένο σε εξαιρετική γλώσσα, που φέρνει νοσταλγία, τα πρόσωπα του κήπου εναλλάσσονται γοργά, σκιαγραφώντας σε δεύτερο πλάνο μια ιστορία περασμένης εποχής. Οι διάλογοι λιτοί, αλλά τόσο περιεκτικοί, γεφυρώνουν με έντεχνο τρόπο το χάσμα ανάμεσα στους δύο κόσμους και ταυτόχρονα διατηρούν την ισορροπία. Πρόκειται για ένα από τα βιβλία εκείνα που δεν ενδιαφέρουν τον αναγνώστη τα πρόσωπα και οι καταστάσεις, παρά μόνο του διεγείρουν την ανάγκη να βυθιστεί στην μοναδική εμπειρία του διαβάσματος.

Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νουβέλα αφήνει μια ιδιαιτέρως γλυκιά γεύση με την ανάγνωση της τελευταίας σειράς, το κυριότερο και σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι αφήνει το θάνατο να εισχωρήσει στην πραγματικότητα και τη ζωή να διεισδύσει στην άλλη πλευρά, αφ’ ενός θέτοντας τα θεμέλια μιας γέφυρας μεταξύ των δύο κόσμων και αφ’ ετέρου καταδεικνύοντας με πολύ ώριμο και υποβόσκοντα τρόπο, ότι το ένα είναι η συνέχεια του άλλου (και με τη σειρά που ο καθένας επιθυμεί).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ