Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

16.05.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99040-0-1
Σελίδες
353

«Το πουλί αγωνίζεται να βγει από το αβγό. Το αβγό είναι ο κόσμος, Όποιος θέλει να γεννηθεί πρέπει να καταστρέψει έναν κόσμο»
                                                            Έρμαν Έσσε

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Ασχολήθηκε όμως με τη μουσική είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές όπως "Μάνα είναι μόνο μία", "Αθήνα - Θεσσαλονίκη", "Mega - Δέκα χρόνια γέλιο", "Παππούδες εν δράσει" (Βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001) κ.ά.

Το βιβλίο του Νίκου Μουρατίδη είναι ένα μυθιστόρημα που χρονικά τοποθετείται στη σύγχρονη Ελλάδα. Δύο οικογένειες αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με όσες αντοχές τους έχουν απομείνει. Με παιδιά στην εφηβεία ή περίπου, με τα οικονομικά να ξεφεύγουν κάθε μήνα από τον προϋπολογισμό, τα ναρκωτικά να βρίσκονται έξω από την πόρτα τους, οι συνθήκες διαβίωσης, αν προσθέσει κανείς και τους ζόρικους ρυθμούς της πόλης, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Τότε αποφασίζουν να φύγουν από την πόλη και να αναζητήσουν την τύχη τους σε μια βραχονησίδα.

Η μετοίκηση στη βραχονησίδα, η οποία βρίσκεται κάπου κοντά στη Μυτιλήνη, γίνεται σταδιακά. Πρώτα πάνε οι άντρες, φυτεύουν, αφήνουν ζώα, επισκευάζουν τα ερειπωμένα σπίτια και επιστρέφουν. Έπειτα από μερικούς μήνες ταξιδεύουν όλοι μαζί για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, με τις αμφιβολίες, τους ενδοιασμούς, αλλά και τις ελπίδες ότι μια καλύτερη ημέρα ανατέλλει στις ζωές τους.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο εν μέρει σε πρώτο πρόσωπο, όταν μιλάει ο άντρας της μιας εκ των δυο οικογενειών, ο πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος, αλλά και σε τρίτο πρόσωπο, όταν παρακολουθούμε την αφήγηση της ιστορίας των υπόλοιπων χαρακτήρων.Από τα θετικότερα σημεία του έργου είναι ότι σε αρπάζει από την πρώτη σελίδα και σε βουτάει στην καθημερινότητα των ηρώων, αφού όλοι λίγο ή πολύ θα βρούμε κοινά σημεία με τους χαρακτήρες. Το κείμενο είναι ρέον, ενώ τα κεφάλαια αποτελούν μικρές ανάσες, μέχρι να βρεθεί και πάλι ο αναγνώστης στη τροχιά του βιβλίου. Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εναλλαγή στην αφήγηση από πρώτο πρόσωπο σε τρίτο, ειδικότερα όταν γίνεται μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, αποσυντονίζει τον αναγνώστη, ενώ σε μερικά σημεία αποδυναμώνει και την ένταση του κειμένου.

Το βιβλίο του Νίκου Μουρατίδη είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από την ασφάλειά του. Ωστόσο, όταν αποφασίζει να το κάνει, ο μόνος που βγαίνει κερδισμένος είναι ο ίδιος. Και σίγουρα η φυγή από την πόλη είναι κάτι που αφορά, συνειδητά ή όχι, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που κατοικεί, όπως κατοικεί, στην πρωτεύουσα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ