Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΗ ΜΕ ΨΑΧΝΕΤΕ ΕΔΩ

16.05.2010
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΜΗ ΜΕ ΨΑΧΝΕΤΕ ΕΔΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΛΑΝΟΔΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-8432-60-4

«Είναι μεγάλη ευκολία
ο θάνατος κι ο έρωτας
να έχουν τον ίδιο φωτισμό»

                                             Κική Δημουλά.

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές: «Ο Μύθος του Οδοιπόρου», «Χειμερινοί Μορφασμοί», «Ανέμου» και τη συλλογή διηγημάτων «Ομελέτα με μανιτάρια». Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Η Ηρώ Νικοπούλου χωρίζει την ποιητική της συλλογή, με ποιήματα προδημοσιευμένα και μη και τον τίτλο «Μη με ψάχνετε εδώ», σε τέσσερις ενότητες: «Το πρώτο γκρίζο», «Με κοινό φωτισμό», «Είκοσι τρία» και «Όστρακα». Μερικά από αυτά είναι εμπνευσμένα από γεγονότα, ανθρώπους, σκέψεις ή είναι κομμάτια ζωής που προβάλλουν σαν μικρές στιγμές από μεγάλες ανάσες. Θέματα τα οποία προβάλλει είναι η αναζήτηση της συντροφικότητας, η διαπίστωση του κενού της, η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων και συναισθημάτων, οι άγρυπνες νύχτες, οι εφιάλτες της μνήμης, όπου στιγμές μουσκεμένες από δάκρυα ως το κόκαλο αντανακλούν το είδωλό τους στο μυαλό μας. Η νύχτα πόσα άραγε γεννά, φέρνοντας αδυσώπητα τους εφιάλτες των ονείρων; Όνειρα, όνειρα και με ανοιχτά τα μάτια. Από αυτά που όταν τα βλέπεις πονάν πιο πολύ. Ταυτόχρονα στιγμές αποχωρισμού και επιστροφής, παιδικές μνήμες, χάδια βελούδινα, σπαράγματα και έρωτες που έρχονται και παρέρχονται, κάνουν την εμφάνισή τους. Ωστόσο τοίχοι και ταβάνια τοποθετούν τα σύνορα, ορίζοντας το «μέχρι εδώ», με πόρτες που ανοίγουν στο τίποτα. Ενώ ταυτόχρονα αναλογίζεται τη ζωή και τους ηθοποιούς της που κινούνται σαν μαριονέτες, της μοναξιάς .Στιγμές ζωής σαν χαμένες αντιπαροχές, λέει η συγγραφέας. Ωστόσο τα συναισθήματα αποδεικνύονται γόνιμα, διότι γεννούν την ελπίδα για το αύριο, ακόμη και μέσα από μια άλλη ζωή ή σ έναν άλλο πλανήτη.

Η Ηρώ Νικοπούλου στο «Μη με ψάχνετε εδώ», με γραφή πολυτονική δίνει μια επιπλέον αξία στο κείμενο, ενώ λέξεις ανατρεπτικά τοποθετημένες κόβουν την αναπνοή. Η ποίησή της, πολλάκις χωρίς τίτλους, δίνει συνοχή σαν όλα να είναι ένα ποίημα με τον τίτλο Ζωή. Παράλληλα πειθαρχία και οικονομία λέξεων στη γραφή, δημιουργούν αφαιρετικό στυλ καταφέρνοντας να εστιάζει το βάρος του νοήματος σε μία μόνο λέξη. Ιδιαίτερα στα ποιήματα, των οποίων η δομή μοιάζει σαν μια παραλλαγή των σαιξπηρικών σονέτων, δημιουργεί τη volta για να κάνει τη μετάβαση από το πρόβλημα στην πρόταση /λύση, με αυτήν τη μοναδική λέξη. Επίσης στην ποίησή της προτιμά την απουσία της ομοιοκαταληξίας για να περιγράψει το λαβύρινθο των συναισθημάτων και των αποτυπωμάτων που αφήνουν στον ανθρώπινο ψυχισμό. Με λέξεις χαράσσει ρωγμές στο κείμενο, επιτρέποντας στο φως να εισβάλλει άλλοτε γκρίζο άλλοτε αιματοβαμμένο και άλλοτε θαλασσί, βάφοντας τις στροφές ενίοτε με το αίμα της απώλειας. Παράλληλα αυτά τα ανοίγματα στο φως δίνουν στην ποίησή της την προοπτική ενός πίνακα ζωγραφικής.

Και ο αναγνώστης αναρωτιέται: Ποιας κλίμακας άραγε είναι το γκρίζο; Της μουσικής; ή της γκάμας των χρωμάτων; καίτοι μελωδία ηχεί στους στίχους των λέξεων. Γεγονός το οποίο προσφέρει η συγγραφέας στον αναγνώστη με τη δυναμική την οποία ασκεί στη χρήση όχι μόνο των λέξεων αλλά και του πλούτου τους, προκαλώντας τον να επαναλάβει την ανάγνωση για δεύτερη και τρίτη φορά.

Για τη συγγραφέα θα μπορούσε να πει κανείς πως εν αρχή ην η ποίηση, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο στον πεζό ή έμμετρο λόγο της αλλά και στη ζωγραφική της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ