Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΑΠΟΨΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ

02.05.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΠΟΨΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-829-2
Σελίδες
272

Πώς φτάσαμε ως εδώ
 

Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία,
πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή...

                                        Άλκης Αλκαίος

Δεκέμβρης 2008: τα επεισόδια μετά την πορεία καταλήγουν σε βανδαλισμούς και εμπρησμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. ''Απόψε δεν έχουμε φίλους'', φωνάζουν οι νεαροί ''κουκουλοφόροι'' που δρουν εκείνη τη νύχτα. Ανάμεσά τους κι ένας όχι πια νεαρός αλλά εξίσου οργισμένος: Διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής, γράφει το καταχωνιασμένο δίπλωμα στα συρτάρια του γραφείου του...

Αυτό είναι το χρονικό σημείο, απ' όπου η Σοφία Νικολαΐδου επιλέγει να πιάσει το νήμα της νεότερης, ελληνικής ιστορίας και να διαγράψει έναν πλήρη κύκλο από την περίοδο της Κατοχής, και τα άγρια χρόνια που ακολούθησαν, έως τη δεκαετία του '80 -την εποχή της ''Αλλαγής''-, και από εκεί ξανά στο σήμερα, στην ταραχώδη, πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Στο κέντρο του κύκλου, μια πόλη -η Θεσσαλονίκη-, και μια πανεπιστημιακή σχολή, η Φιλοσοφική. Πιασμένοι στα γρανάζια της Ιστορίας (αλλά και της οικογενειακής και προσωπικής πορείας του καθενός), τρεις γενιές Ελλήνων βιώνουν τα γεγονότα: φοιτητές, καθηγητές, συγγενικά πρόσωπα, σύζυγοι, εραστές, εμπλέκονται ο ένας στη ζωή του άλλου, άλλοτε με θετικό κι άλλοτε με αρνητικό αποτέλεσμα και μαθαίνουν από την καλή και από την ανάποδη πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη...

Η Νικολαΐδου, με τη δύναμη της γραφής της αλλά και την ειλικρίνεια με την οποία προσεγγίζει τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα, κατορθώνει όχι μόνο να φέρει σε πέρας ένα απολαυστικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα που τιμά τη σύγχρονη, νεοελληνική πεζογραφία (κι αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα), αλλά κάτι πολύ δυσκολότερο: να συνθέσει, σε ένα άκρως ''διαβαστερό'' μυθιστόρημα που δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου, ένα ζωντανό κι ακόμα αιμάσσον κομμάτι Ιστορίας.

Η γλώσσα του κειμένου είναι λιτή και ακριβής, με ισχυρή, όμως, εικονογραφία, ενώ το υπόγειο, ''μαύρο'' και συχνά ανατρεπτικό χιούμορ διαβρώνει τη βαρύτητα των γεγονότων (φέρνοντας στο μυαλό το στίχο του Πούσκιν: ''Πόσο θα 'τανε γελοίο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό''). Το μεγάλο προσόν της αφήγησης είναι ο διαυγής ρεαλισμός: οι χαρακτήρες του πολυπρόσωπου μυθιστορήματος είναι ολοζώντανοι και απολύτως αναγνωρίσιμοι, βγαλμένοι αυτούσιοι μέσα από την ελληνική πραγματικότητα, παλαιότερη και σύγχρονη. Ακόμα και οι λεπτομέρειες των σκηνικών όπου εκτυλίσσεται η πλοκή αποτελούν αυθεντικά κομμάτια από τη συλλογική μνήμη των Νεοελλήνων: π.χ. δεν μπόρεσα να μην γελάσω αλλά και να μην συγκινηθώ από αναμνήσεις, με την παρουσία της αφίσας του Ανδρέα Παπανδρέου στην παιδική καθημερινότητα της δεκαετίας του '80, εν είδει ''εικονίσματος'' για τους φανατικούς, ''Πασόκους'' γονείς! Με μεγάλη δε ακρίβεια, αποδίδει και τα όσα διαμείβονται στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους των ελληνικών πανεπιστημίων (όσοι έχουν περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα την τελευταία εικοσαετία σε πολλά σημεία θα χαμογελάσουν πικρά...).

Ο ρεαλισμός, όμως, της γραφής δεν εξορίζει το συναίσθημα. Αντιθέτως: υπάρχουν σκηνές έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ενώ η οπτική γωνία από την οποία η συγγραφέας βλέπει και αναλύει, μέσα από τα μάτια των ηρώων της, τα ιστορικά γεγονότα είναι εκείνη του συναισθήματος - διότι αντικειμενικότητα στην Ιστορία αλλά και στη ζωή δεν υπάρχει. Όπως λέει και ένας από τους ήρωές της: ''Η Ιστορία είναι υπόθεση προσωπική. Πρώτα κοιτάς που χύθηκε το αίμα σου και μετά διαλέγεις πλευρά''.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ