Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΛΑΝΑΣ

17.04.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΛΑΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0511-2
Σελίδες
239

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είσαι κοντά στους ανθρώπους από το να είσαι ένας απ’ αυτούς»
                                                                  Πάολο Κοέλο

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το σχέδιο, το θέατρο και την πεζογραφία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο του, ο Γιάννης Ξανθούλης θυμάται τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Συνοδοιπόρος σ’ αυτό το ταξίδι είναι η Σιλάνα, μια γηραιά κυρία άνω των 100 ετών, που συντροφεύει τον συγγραφέα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η Σιλάνα είναι η έμπνευση εκείνη που τον ωθεί αρκετές φορές να πλάθει στιχάκια ανάλογα με τα γεγονότα που κάθε φορά συμβαίνουν στη ζωή του Γιάννη Ξανθούλη. Ένα alter ego, που εμφανίζεται όποτε το επιθυμεί η ίδια ή όποτε την καλεί νοητά ο συγγραφέας. Χρονικά η αφήγηση τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες περιστατικών, κωμικών ή μη, που απεικονίζουν με ιδιαίτερο τρόπο την εποχή, την Ελλάδα, τους ανθρώπους, την οικογένεια.

Ο Γιάννης Ξανθούλης παραθέτει ένα έργο γραμμένο με αυτοβιογραφική διάθεση. Όπως είναι ευνόητο, η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Τα κεφάλαια του βιβλίου τιτλοφορούνται με ευφυείς φράσεις, προσδίδοντας έναν ανάλαφρο αλλά και συνάμα ουσιώδη τόνο στην αφήγηση. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός διαχέονται σε όλη την έκταση του κειμένου, ενώ μια άκρατη παιδικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ιδιαιτερότητα του έργου.

Ο λόγος και το ύφος του Γιάννη Ξανθούλη είναι χειμαρρώδης, ενώ το πλούσιο λεξιλόγιο είναι από τα κυριότερα και θετικότερα στοιχεία του βιβλίου. Πολλές φορές κατά την ανάγνωση του κειμένου, μπορώ να πω ότι μου ερχόταν στο νου ο «ραδιοφωνικός» Γιάννης Ξανθούλης, με την ευφράδεια, τη φρεσκάδα αλλά και την πυκνότητα στο λόγο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου είναι πολύ ιδιαίτερη, με ένα υποβόσκον καυστικό χρώμα, ενώ και η έκδοση είναι επίσης πολύ καλή.

Πολλές φορές, τέτοιου είδους βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία μού δημιουργούν ενδοιασμούς για το κατά πόσο δύναται ο συγγραφέας να περάσει τα βιώματά του στο αναγνωστικό κοινό. Στο συγκεκριμένο έργο ο Γιάννης Ξανθούλης τα καταφέρνει στο έπακρο, αφήνοντας στα χείλη του αναγνώστη ένα ελαφρύ χαμόγελο με το γύρισμα και της τελευταίας σελίδας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ