Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

17.04.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3247-6
Σελίδες
126

Άσε το σώμα να μιλήσει
αυτό είναι παράδεισος 
                           (σελ. 111)

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικά βιβλία, δοκίμια και τη χιουμοριστική ανθολόγηση "Britannica" (2004) . Έχει επίσης μεταφράσει έργα κορυφαίων συγγραφέων, όπως Walt Whitman, Εzra Pound, Wallace Stevens, e.e. cummings, John Ashbery, Michael Longley, William Blake, κ.λπ. Διηύθυνε το περιοδικό "Ποίηση", επί 15 χρόνια. Σήμερα διευθύνει το νέο περιοδικό "Ποιητική" (τ.1, 2008). Είναι καθηγητής ιστορίας και ιστορίας των ιδεών στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας.

Η συλλογή «Διακοπές στην πραγματικότητα» αποτελείται από ποιήματα, σχεδιασμούς, μεταγραφές. Εν πρώτοις ο τίτλος είναι σαγηνευτικός και θελκτικός. Από ‘κεί και πέρα τα κυρίως κείμενα χωρίζονται σε τρία μέρη, όπου κύριο θέμα είναι ο άνθρωπος, ο χρόνος, η αγάπη, η απώλεια, η ζωή. Κείμενα (στο πρώτο και το τρίτο μέρος) γαλουχημένα στο χρόνο, τα οποία αντλούν τη θεματική τους από την καθημερινότητα του ίδιου του ποιητή, ντυμένα με την ανάγκη για έκφραση.

Στο δεύτερο μέρος, το οποίο τιτλοφορείται «Πρόσωπα / Προσωπεία» ο ποιητής στέκει αντιμέτωπος με πρόσωπα γνωστά, λογοτέχνες, αυτοκράτορες κ.ά. και αφήνει την έμπνευση να ξεπηδήσει από μέσα του. Άλλοτε γίνεται παρατηρητής, άλλοτε επικριτής, άλλοτε συνοδοιπόρος στην ιστορία και τις στιγμές των προσώπων αυτών, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο συγκεκριμένο έργο.

Η ποίηση του Χάρη Βλαβιανού, επεξεργασμένη στο έπακρο, σε ελεύθερο στίχο και με λέξεις άρτια τοποθετημένες, σε ορισμένα σημεία δεν καταφέρνει να απεμπλακεί από την ομίχλη του μίγματος: γνώση – απλότητα. Αποτέλεσμα είναι να υπερτερεί η πρώτη έναντι της δεύτερης και κατά συνέπεια ο αναγνώστης επικεντρώνει το ενδιαφέρον σ’ αυτά που μπορεί να μάθει και όχι σ’ εκείνα που μπορεί να συναισθανθεί. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στις περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο, γινόμαστε αναγνώστες στίχων, οι οποίοι μαγεύουν με τη σιωπηρή ένταση, την έκφραση, τη σημασία και τον αντίκτυπό τους.

Εν κατακλείδι, το έργο του Χάρη Βλαβιανού δεν είναι ένα βιβλίο που κανείς πρέπει να το προσπεράσει αψήφιστα, ακόμα και αν δεν είναι θιασώτης της ποίησης, αλλά να του δώσει το χρόνο και το χώρο που του αρμόζει, αφήνοντας παράλληλα το πεδίο να αποκαλύψει τα ιδιαίτερα χαρίσματά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ