Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ

14.03.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
9789600349481
Σελίδες
768

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1957 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός, καθώς και στο ραδιόφωνο, αλλά τα εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα. Η πραγματική της κλίση ήταν και είναι το γράψιμο και ασχολείται πλέον αποκλειστικά με αυτό. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Περσινή αρραβωνιαστικιά», «Στην ερημιά με χάρι», «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». «Το πάθος χιλιάδες φορές» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Υπάρχουν οι φανατικοί αναγνώστες της Ζατέλη και υπάρχουν και οι άλλοι που «δεν αντέχουν» να διαβάσουν τα βιβλία της. Τα βιβλία της, κόπος ετών, απευθύνονται σε απαιτητικούς αναγνώστες, που επιθυμούν την αργή και απολαυστική ανάγνωση, την επαναφορά σε σελίδες τους και δεν αρκούνται στην περιέργεια για το τι θα γίνει παρακάτω. Η συγγραφέας απαιτεί από τους αναγνώστες να αφεθούν σε βαθύτερα σκιρτήματα. Όπως δηλώνει η ίδια, τα σύνορα πραγματικότητας και φαντασίας καταλύονται εκ προοιμίου στα βιβλία της. Ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να αναλώνεται στο να καταλάβει τι είναι πραγματικό και φανταστικό. «Το πάθος χιλιάδες φορές» γράφτηκε σε επτά χρόνια. Η συγγραφέας ζει μέσα στη γραφή και για τη γραφή.

Το βιβλίο έχει τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, «Ζώντες και πεθαμένοι», εμφανίζονται όλοι οι νεκροί του προηγούμενου βιβλίου. Η 13χρονη Λεύκα, μυστήρια ύπαρξη, βυθισμένη στις μυστικές γραφές της που εξιστορούν μικρές ιστορίες θανάτου, είναι η οικοδέσποινα του σπιτιού, όπου συγκεντρώνονται, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι νεκροί ήρωες του προηγούμενου βιβλίου της Ζατέλη. Από αυτή τη μυστική συνάντηση αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα χαρακτηριστικά της Λεύκας.

Στο δεύτερο μέρος, «Χιλιάδες στρόβιλοι ουρανού στο μάτι μιας βελόνας», η ηρωίδα γίνεται εθελοντικά η δίδυμη της Ωραιοζήλης, ενός δυστυχισμένου, ανάπηρου κοριτσιού. Η Λεύκα φροντίζει την Ωραιοζήλη μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει και επιδιώκει μια επικοινωνία μαζί της.

Το τρίτο μέρος, «Το παιχνίδι με το εγώ, με το εσύ και με την άβυσσο», ανήκει στη Λεύκα, η οποία συνεχίζει την πορεία της προς την ωριμότητα. Βασικό πρόσωπο είναι και ο Τριαντάφυλλος ή Ντάφινος, ένας εξηντάρης σιδεράς, παππούς της Λεύκας. Η σχέση τους είναι πολύ στενή. Η Λεύκα κλεισμένη στο δωμάτιό της γράφει με μια ανάποδη, δεξιόστροφη γραφή, που μόνο μέσα σε καθρέφτη διαβάζεται. Το πάθος της για το γράψιμο θυμίζει το πάθος της ίδιας της Ζατέλη για τη γραφή. Η Λεύκα γράφει ιστορίες θανάτου, μια από τις ιδιαιτερότητές της είναι η παράξενη σχέση που έχει με το θάνατο. Προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάνε να συναντήσουν το θάνατο. Το πάθος δεν είναι άλλο από το πάθος της γραφής. Η ηρωίδα στο μυθιστόρημα αυτό διακατέχεται από το πάθος της γραφής. Το αινιγματικό όνομα Ραμάνθις Ερέβους είναι το συγγραφικό ψευδώνυμο της ηρωίδας.

Η συγγραφέας δεν ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία στην αφήγησή της. Τη Λεύκα τη γνωρίζουμε 13 χρονών, αλλά με αναδρομή πάμε στην παιδική της ηλικία και έπειτα τη συναντάμε και στα είκοσί της. Ιστορίες τραγικών ηρώων με παράξενα ονόματα θα μπορούσαν να υπάρξουν και ως ξεχωριστά αφηγήματα. Η γλώσσα της συγγραφέως αποτελείται από λέξεις της αρχαίας σε συνύπαρξη με τη δημοτική. Π.χ. οσάκις, ίνα γη, γέρων, ιχθύς, έτι πλέον. Επίσης υπάρχει το πολυτονικό σύστημα στην έκδοση. Παροιμίες, αινίγματα, παιδικά παιχνίδια, στίχοι τραγουδιών, λαϊκά δίστιχα, λαϊκοί θρύλοι, αποφθεγματικές ρήσεις, αποτελούν στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού. Επίσης συναντάμε στο βιβλίο σκόρπιους στίχους από το τραγούδι του νεκρού αδελφού. Τέλος υπάρχουν λογοτεχνικές αναφορές όπως π.χ. στον Καβάφη και στο Σολωμό. Όλα αυτά καθιστούν το βιβλίο κάτι περισσότερο και ανώτερο από ένα απλό μυθιστόρημα. Σου αφήνει την αίσθηση μιας πολύτιμης και διαχρονικής λογοτεχνικής γραφής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ