Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

14.03.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
978-960-16-3395-4
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3395-4
Σελίδες
372

Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται

Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε φορτηγά καράβια. Ζει στην Αθήνα κι έχει εκδώσει πάνω από δέκα βιβλία, εκ των οποίων τα δύο σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας: το αφήγημα "Οι εραστές της θάλασσας ή το βιβλίο του άγνωστου ναύτη" και η μελέτη "Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας". Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου, ήρωας είναι ένας δημοσιογράφος, ο Τηλέμαχος Λεοντάρης, ο οποίος βρίσκεται να συνταξιδεύει με ανθρώπους του πνεύματος και της λογοτεχνίας σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά το ταξίδι θα γνωρίσει μια διάσημη συγγραφέα βιβλίων «ελαφριάς» ή «ροζ» λογοτεχνίας, η οποία θέλει να κάνει στροφή στην καριέρα της. Αναπτύσσουν σχέση και περνούν αρκετές ώρες στην καμπίνα.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, μαθαίνουν για το πτώμα μιας γυναίκας που βρέθηκε σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο της πόλης. Ξεκινούν τις έρευνες για την ταυτότητα του δράστη. Σ’ αυτήν την περιπέτεια θα προστεθούν πρόσωπα, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με το παρελθόν και των δύο και η αναζήτηση της αλήθειας κάθε άλλο παρά ευχάριστη θα είναι τελικά…

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, αφού ο συγγραφέας υποδύεται τον ήρωα Τηλέμαχο Λεοντάρη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μερικά κεφάλαια έχουν τον χαρακτήρα δοκιμίου. Από την αρχή ο συγγραφέας προαναγγέλλει κάποια σημεία της ιστορίας που θα ακολουθήσει, καθώς σίγουρα η αφήγηση δεν έχει την στερεότυπη μορφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Η γραφή είναι χειμαρρώδης, παρασέρνοντας θετικά τον αναγνώστη, το λεξιλόγιο πλούσιο, ενώ διάσπαρτες σε διάφορα σημεία είναι οι διακειμενικές αναφορές, γεγονός που, εκτός από το ύφος του συγγραφέα, δίνει έναν πιο λογοτεχνικό τόνο στο κείμενο. Οι τίτλοι στα ολιγοσέλιδα κεφάλαια είναι αρκετά καλοί, όπως εξίσου καλός είναι και ο τίτλος του βιβλίου.

Το σαρκαστικό σε πολλά σημεία ύφος του αφηγητή – ήρωα – συγγραφέα κερδίζει μονομιάς τον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα έργο όπου η αφήγηση υποβαθμίζει τρόπον τινά την υπόθεση και την πλοκή της ιστορίας και γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κείμενο από αστυνομικής πλευράς έχει κάποιες ατέλειες ή «εύκολες» λύσεις, που μολαταύτα δεν «ασχημαίνουν» την ομορφιά του βιβλίου. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις γίνονται ονομαστικά, κάτι που μου άρεσε ιδιαιτέρως, αφού ο συγγραφέας δεν αφήνει τίποτα να εννοηθεί ή να πέσει κάτω.

Το βιβλίο «Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες» είναι ένα πολύ καλό έργο που κερδίζει τον αναγνώστη ευθύς εξ αρχής με το λογοτεχνικό – αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα, ενώ παραδίδει μαθήματα σαρκασμού, αλλά και αφοπλιστικής ειλικρίνειας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ