Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ

02.03.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-556-9
Σελίδες
480
«Το ένστικτό μου της αγνότητας είναι τόσο πολύ δυσάρεστα ευερέθιστο,
ώστε μπορώ φυσιολογικά να διακρίνω και να νοιώσω
γειτνίαση ή το εσώτερο βάθος, τα σωθικά κάθε ψυχής.»

                                                                                     F. Nietzsche

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Στα βιβλία της ψυχο-αναλύει λογοτεχνικά. Φωταγωγεί το υπόγειο της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχει μια διεισδυτική δύναμη που ανοίγει τα όρια της αυτογνωσίας. Αξιοποιεί τις εκφραστικές δυνατότητες του λόγου για να περιγράψει τα ψυχικά φαινόμενα.

Τρεις νουβέλες με ιστορίες μοιχείας ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου. Η πρώτη τιτλοφορείται ''Το Χρονικό μιας μοιχείας'' με πρωταγωνίστρια την Άννα, η δεύτερη ''Ο Πιανίστας και ο θάνατος'' με πρωταγωνίστρια τη Λήδα και η τρίτη ''Η Ντούλια'' με πρωταγωνίστρια την Ντούλισκα. Η Άννα ζει το δράμα μιας συμβατικής συζυγικής σχέσης. Ο άντρας της ο Πέτρος, γιατρός, ''την εμποδίζει να κοιτάξει πέρα και να πάρει ανάσα''. Στη ζωή της έγιναν τα πράγματα έτσι όπως έπρεπε να γίνουν. Ήταν όλα τακτοποιημένα. Παντρεύτηκε στην ηλικία που έπρεπε, τον άντρα που έπρεπε, έκανε δύο παιδιά που τα ανάθρεψε όπως έπρεπε. Όλα ήταν σε μια τάξη. Ξαφνικά όμως ανακαλύπτει τον Άλλο και θα μαγευτεί από την ύπαρξή του. Αρχίζει η αμφιταλάντευσή της, οι αντιστάσεις της, οι δισταγμοί και οι εκλογικεύσεις. Η Άννα βρίσκει τον εραστή, που όμως στο τέλος τον εγκαταλείπει.

Η Λήδα, παντρεμένη με τον Παύλο, με ένα παιδί, αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη κατάσταση καθώς ο άντρας της πάσχει από μανιοκατάθλιψη και αυτοκτονική τάση. Μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, αναγκάζεται να τον βάλει σε μια ψυχιατρική κλινική στη Νέα Κηφισιά. Υποχρεώνεται από τη δουλειά της να κάνει ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τον Κριστόφ Σιμανόφσκι. Παρατείνει το ταξίδι της κατά μια μέρα για να ζήσει κάποιες στιγμές με τον Κριστόφ. Ο αποχωρισμός τους είναι δύσκολος, αλλά πραγματοποιείται σε βαρύ κλίμα. Η ηρωίδα της τρίτης ιστορίας η Ντούλια, παντρεμένη με τον Λόρενς, με ένα παιδί, ζει στη Βρετανία μια συμβατική καθημερινότητα χωρίς εντάσεις. ''Έχει όλα όσα τόσες και τόσες, μια ζωή, εύχονται και επιδιώκουν ν' αποκτήσουν.'' Όμως θα ρισκάρει να τα χάσει όλα και θα φύγει για την Κρήτη μαζί με το παιδί τους. Εκεί ερωτεύεται τον Σήφη και νιώθει ότι τώρα αρχίζει η ουσιαστική της ζωή. Τόσα χρόνια ζούσε μια κίβδηλη ζωή. Οι δυσκολίες όμως δεν παύουν να υπάρχουν. Δεν θα είναι όλα τόσο ρόδινα στη σχέση τους. Σ

το έργο της Βαμβουνάκη τα γεγονότα περιορίζονται, ενώ βαραίνουν οι αυτοαναλύσεις και οι ενδοσκοπήσεις. Διάλεξε τον απαγορευμένο εξωσυζυγικό έρωτα σαν θέμα του μυθιστορήματός της. Οι απαγορεύσεις, οι δισταγμοί προσφέρουν έδαφος για εσωτερικές συγκρούσεις. Οι λέξεις ξεχύνονται με ορμή. Χειμαρρώδες γράψιμο που σε παρασύρει. Χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση και εσωτερικό μονόλογο. Ο έρωτας των ηρωίδων είναι ένας έρωτας ματαιωμένος. Σύμφωνα με τον Φρόιντ η ματαίωση και η αναστολή προσφέρουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ''η εξύψωση'' της σεξουαλικής ορμής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ