Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΑΧΜΕΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

02.03.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΧΜΕΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-255-5
Σελίδες
309
''Καθένας πρέπει ν΄ανακαλύψει μόνος του ποιο είναι το μυστικό της Σφίγγας για τον ίδιο''
                                                                                  Αμέλια Έντουαρντς, 1877

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Έχει μεταφράσει, από τα γαλλικά και τα αγγλικά, είκοσι δύο βιβλία με θέματα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ιστορία τους.

Το βιβλίο ''Αχμές, ο γιος του φεγγαριού'', ξεκινά με τον Πιανκί και την Ταντινανέφερ, ένα ζευγάρι ερωτευμένων νέων, οι οποίοι ποθούσαν πολύ ένα παιδί. Ο Πιανκί βρήκε σ΄ένα καλάθι στο Νείλο ένα νεογέννητο μωρό και η ευτυχία του ήταν απερίγραπτη. Το ονόμασαν Αχμές και η πρόοδός του, ιδίως στα μαθηματικά, τον έκανε να ξεχωρίζει απ' όλους και η πορεία του διαφαινόταν λαμπρή. Το μυαλό του αναζητούσε λύσεις σε προβλήματα που κανείς δεν είχε σκεφθεί. Η μέθοδός του ήταν πρωτοποριακή. Ο Αχμές, όπως συμβαίνει με τα αντισυμβατικά νεαρά μυαλά, που διαθέτουν κάποιο είδος ευφυΐας, δε δεχόταν άκριτα ό,τι του δίδασκε ο Αρχιερέας Τζάου. Μετά το θάνατο των γονιών του προσκλήθηκε στο παλάτι του Φαραώ, ο οποίος του ανέθεσε μια αποστολή. Στη βιβλιοθήκη του ναού φυλάσσονταν κύλινδροι με παπύρους ηλικίας χιλίων χρόνων και πάνω, τους οποίους ήθελε να διασώσει. Ανέθεσε λοιπόν στον Αχμές να μελετήσει όλους τους παπύρους της βιβλιοθήκης και να φροντίσει να γίνουν αντίγραφα για τους σημαντικότερους από αυτούς. Ξεκινώντας το έργο του στη βιβλιοθήκη, ο Αχμές ανακαλύπτει έναν πάπυρο με προβλήματα μαθηματικών, όπου ο συγγραφέας ήξερε πολύ λιγότερα από τον ίδιο. Τότε αποφασίζει να συντάξει έναν πάπυρο που θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες γνώσεις αριθμητικής και γεωμετρίας. Παράλληλα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αφηγείται την ιστορία του Χένρι Ριντ το 1855-1856, ο οποίος ταξίδεψε στις πυραμίδες και αγόρασε από έναν παλαιοπώλη τον θαμμένο σ' ένα τάφο του Λούξορ για τρεις χιλιάδες χρόνια πάπυρο του Αχμές.

Μέσα από τη ζωή του Αχμές βιώνουμε την πολυτάραχη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, τις διαμάχες, τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων, της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα νιώσουμε τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο, το απρόσιτο, αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα απόσπασμα από βιβλίο αιγυπτιακής μυθολογίας, αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ανάμεσα στο 1700 και το 1500 π.Χ. έζησε πράγματι στην Αίγυπτο ένας γραφέας με το όνομα Αχμές -ο γιος του φεγγαριού-, ο οποίος άφησε πίσω του έναν πάπυρο με 84 λυμένα προβλήματα και κάποια ιστορικά σχόλια. Όλα αυτά περιγράφονται στο βιβλίο, αλλά τα υπόλοιπα είναι δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης με την ιστορία αυτή, γραμμένη σε μια γλώσσα που ρέει, μας προσφέρει και γνώσεις αλλά και ευχαρίστηση. Επίσης μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε μαζί με τον ήρωά του όχι μόνο τα μαθηματικά προβλήματα αλλά και όσα προβλήματα ο καθένας κουβαλά και αναζητά τη λύση τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ