Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

17.02.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-680-9
Σελίδες
294

Τα πράγματα κυοφορούν τις λέξεις ή οι λέξεις τα πράγματα;

Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Ως λογοτέχνης πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο «Μακάο», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω» το 2003. Ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Τέσσερις εποχές – Λεπτομέρεια» (2004) και το παιδικό μυθιστόρημα «Στις έντεκα και έντεκα ακριβώς! (2005). «Η αναπαράσταση» εκδόθηκε το 2009.

Ένας ακαδημαϊκός γράφει μία βιογραφία του Αντρέα Παράσχου, ενός δόκιμου λογοτέχνη από την Ξάνθη, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από ένα χρόνο. Συναντάει πρόσωπα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός του, ανθρώπους που τον γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί του. Μέσα από συνομιλίες, μαρτυρίες, αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο, από κείμενα και από την αλληλογραφία του Παράσχου με την ομότεχνή του Έλλη Στεργίου, προσπαθεί να αναπαραστήσει τη ζωή του βιογραφούμενου.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος εξελίσσεται γραμμικά στο χρόνο: τα παιδικά χρόνια και η εφηβεία σε μια εύπορη οικογένεια στην Ξάνθη, τα φοιτητικά και τα νεανικά χρόνια στην Αθήνα και στο Παρίσι, η σύγκρουση με τον πατέρα και η αλλαγή πορείας. Η επιστροφή στην Ελλάδα, τα ταξίδια, η γνωριμία με την Έλλη. Οι τελευταίες μέρες πριν από την εξαφάνισή του. Το αστυνομικό στοιχείο ενυπάρχει στην πλοκή, αλλά δεν είναι κυρίαρχο. Στο ρόλο του αφηγητή εναλλάσσονται οι διαφορετικές «φωνές» του μυθιστορήματος. Η αφήγηση μεταπίπτει από συνομιλία σε μαρτυρία και από ερωτική αλληλογραφία σε λογοτεχνικό κείμενο, φτιάχνοντας έναν συνολικό πίνακα του Αντρέα Παράσχου.

Η αναπαράσταση πρέπει να είναι αληθοφανής, αλλά είναι επίσης φανερό ότι εμπεριέχει και «πλαστά» στοιχεία. Κι από την άλλη, «η ζωή δεν συμπυκνώνεται μόνο στα γεγονότα» (σελ.134). Αυτό που προκύπτει ως αποτέλεσμα δεν είναι μια συμπαγής βιογραφία, αλλά ψηφίδες που ενώθηκαν η μία με την άλλη, για να δώσουν μία εικόνα αμφιβολίας μάλλον παρά βεβαιότητας όσον αφορά τη ζωή και την ύπαρξη του βιογραφούμενου.

Χρησιμοποιώντας το υλικό που προσφέρει η πραγματικότητα, η συγγραφέας αφήνει να αναδυθεί η εικόνα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο και τον εαυτό του μέσα από τις λέξεις. Εμβόλιμα κείμενα όπως «Το πουλί» (σελ. 126-133) αναδεικνύουν τη δύναμη της γραφής της, ενώ το κεφάλαιο για τους γιαπωνέζικους κήπους θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» του μυθιστορήματος (αλλά όχι και της λύσης του αστυνομικού μυστηρίου). Χωρίς να είναι αριστούργημα, «Η αναπαράσταση» προσφέρει μια διαφορετική θέαση της πραγματικότητας και από την άποψη αυτή είναι, κατά την άποψη της υπογράφουσας, μια παραπάνω από ικανοποιητική προσπάθεια της γλώσσας να «σημάνει» τον κόσμο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ