Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ

02.02.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-773-8
Σελίδες
282

Το κοφτερό μαχαίρι

Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση. Ο «Θολός βυθός» είναι το δεύτερο πεζογράφημά του και με τα «Διπλωμένα φτερά» (Άγρα, 2007), αποτελεί διλογία. Ο «Θολός βυθός» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.

Ο Γιάννης Αρχοντής φτάνει μόνος του ένα απόγευμα του Ιουνίου σε κάποια ερημική ακτή του Αιγαίου. Έχει περάσει τα εξήντα και έχει διανύσει τριάντα τόσα χρόνια διαδρομή στις σχολικές αίθουσες. Εκεί τον επισκέπτεται το Παιδί, ο εαυτός του δηλαδή, της περιόδου των έξι χρόνων που πέρασε στις «παιδοπόλεις» της βασίλισσας Φρειδερίκης. Αυτή τη φορά δεν το φιμώνει, αλλά το αφήνει να μιλήσει για εκείνα τα χρόνια που σημάδεψαν τη ζωή του.

Οκτώ χρονών ήταν, το 1949, ο Γιάννης όταν η γιαγιά-Βενετιά τον παρέδωσε στην παιδόπολη της Καβάλας. Γιος αντάρτη που τα ίχνη του είχαν χαθεί μετά την ήττα στον Εμφύλιο, ορφανός από μάνα, μόνο έτσι θα μπορούσε να μάθει γράμματα και στη συνέχεια μια τέχνη για να βοηθήσει τον παππού και τη γιαγιά στο νησί. Από την Καβάλα, με επιταγμένο πλοίο, φθάνει στον Πειραιά και μεταφέρεται μαζί με άλλα παιδιά στην παιδόπολη «Απόστολος Παύλος», στο Καστρί. Ακολουθεί το «Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο» στη Νέα Σμύρνη, η «Καλή Παναγιά» στη Δοβρά (έξω από τη Βέροια), όπου θα μείνει τρία χρόνια, και τέλος ο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν κλείσει τα δεκατέσσερα, το 1955, βγαίνει από τις παιδοπόλεις. Συνεχίζει το σχολείο στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 1957 επιστρέφει στο νησί και ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια, το 1975, συναντάει τον πατέρα του στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας.

Το Παιδί εξιστορεί την καθημερινή ζωή στις παιδοπόλεις, την πειθαρχία και την οργάνωση, αλλά και τα παιχνίδια και τις εκδρομές στη φύση. Τα περιγράφει όπως τα ζει, με την αθωότητα των οκτώ, εννέα, δεκατριών χρόνων του, ενώ ο ενήλικας Γιάννης σχολιάζει τη χειραγώγηση της εκπαίδευσης και την απάρνηση των δικών τους, την απορρόφηση της προσωπικότητας μέσα στην ομάδα: «Ένα συφοριασμένο στρατόπεδο παιδιών ήταν», λέει, προσπαθώντας να εξηγήσει τα κατάλοιπα που άφησαν οι παιδοπόλεις στη μετέπειτα ζωή. Όμως ο λόγος ανήκει κυρίως στο Παιδί. Ο αφηγητής δεν αφήνει να ξεχειλίσει από μέσα του η πίκρα. Είναι (έγινε) ευτυχισμένος. Στην έρημη ακτή του Αιγαίου, κοντά στη φύση, όπως πάντα του άρεσε, θα αφήσει την αφήγηση να τελειώσει για να πάρει από κει πάλι το νήμα. Γιατί «μόνον ο λόγος –η γραφή καλύτερα- είναι το κοφτερό μαχαίρι που χαράζει ώς το κόκαλο, μόνον αυτός μπορεί να δώσει πνοή στου νου τα αναιμικά φάσματα».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ