Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Μ' ΕΝΑ ΚΑΦΑΣΙ ΜΠΙΡΕΣ

04.01.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Μ' ΕΝΑ ΚΑΦΑΣΙ ΜΠΙΡΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3825-3
Σελίδες
198

Από τη σκιά των μυστικών στο φως των λέξεων

Η Νίκη Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1979 ζει στο Ηράκλειο. Εκτός από το μυθιστόρημα «Μ’ ένα καφάσι μπίρες», έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων.

Μία γυναίκα γύρω στα πενήντα γράφει στο γιο της. Τα βιβλία που άρχισε να διαβάζει συστηματικά από ένα σημείο και μετά, ξεκλείδωσαν αυτά που κρατούσε μέσα της όλα τα χρόνια που ζούσε στη σκιά του άνδρα της, του Στέφανου, διαπρεπούς επιστήμονα. Ακολουθώντας τον στις πανεπιστημιουπόλεις του εξωτερικού, όπου εκείνος σπούδαζε ή δίδασκε. Η Εριέτα, μοναχοκόρη του Ιωσήφ Ντάικου που γύρισε από τη Μακρόνησο στην Κρήτη κι από ένα περίπτερο, «μ’ένα καφάσι μπίρες», έγινε πετυχημένος έμπορος και χάρισε στην οικογένειά του μια άνετη ζωή. Το κουβάρι ξετυλίγεται. Μαθητικά χρόνια, δικτατορία. Από δεκαοκτώ χρονών στην Αθήνα με τον Στέφανο. Κι ύστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, αργότερα και με το παιδί μαζί. Τα βιβλία δίνουν στην Εριέτα τη φωνή που της έλειπε για να διηγηθεί τη ζωή της, λουσμένη στο φως των όσων ανακάλυψε μέσ΄ από τα διαβάσματά της.

Το μυθιστόρημα είναι η ιστορία της αφύπνισης της Εριέτας, η οποία όμως δεν γίνεται με δραματικό τρόπο αλλά σταδιακά, υπαινικτικά. Στα τέσσερα αριθμημένα κεφάλαια η αφήγηση είναι δευτεροπρόσωπη, ενώ σε εκείνα που παρεμβάλλονται και φέρουν τίτλους όπως «Η θεία Μπέσι», «Διαβάζοντας τη νύκτα» κ.λπ., γίνεται τριτοπρόσωπη, στην προσπάθεια ίσως να γίνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία. Δεν επιτυγχάνεται πάντα αυτός ο σκοπός, κατά την άποψη της υπογράφουσας. Εκείνο όμως που μένει στο τέλος ως εντύπωση είναι η εκφραστική δύναμη της νεοαποκτημένης γλώσσας της ηρωίδας που οδηγεί στην πολυπόθητη συνάντηση με τους άλλους.

Παρά το ότι η Εριέτα «οφείλει» την ανακάλυψη του εαυτού της στη φιλανάγνωση, δεν χρησιμοποιεί φράσεις μεγάλων συγγραφέων ούτε παραπέμπει σε συγκεκριμένα βιβλία για να στηρίξει την αφήγησή της: είναι τη δική της φωνή που θα ανακαλύψουν οι αναγνώστες, διακριτική και σε χαμηλούς τόνους, που μπορεί να ακουστεί σαν υπόκρουση και στη δική τους ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ