Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

01.01.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-448-0
Σελίδες
373

Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς
(αλλά η μοίρα έχει πάντα την τελευταία λέξη)

Με μόνα του εφόδια ένα δαχτυλίδι με κόκκινη πέτρα, το εύστροφο μυαλό του και το θράσος του, ένας Κύπριος τυχοδιώκτης εγκαταλείπει την Αμμόχωστο μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1571 και ξεκινά την περιπλάνησή του στις αναγεννησιακές αυλές των ιταλικών πόλεων. Διαδίδοντας ότι κατέχει την τέχνη παρασκευής χρυσού, θα ξεπεράσει -μέσα από περιπέτειες και αντιξοότητες-, τα εμπόδια της ταπεινής καταγωγής του και της έλλειψης οικονομικών πόρων και θα καθιερωθεί ως αλχημιστής στους οίκους των ευγενών. Κι όπως όλοι οι τυχοδιώκτες, θα τα αποκτήσει όλα και θα τα χάσει όλα, έρμαιο στα γυρίσματα της τύχης και των συγκυριών...

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Marco Bragadino, που γέννησε η πένα της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, δικαίως βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, αφού συγκεντρώνει όλες τις αρετές ενός καλού ιστορικού μυθιστορήματος: σωστά δομημένη πλοκή που πατά στέρεα στην ιστορία, τοπία και σκηνικά της δράσης που η συγγραφέας χτίζει με μεγάλη φροντίδα ώστε να αποδοθεί η ατμόσφαιρα της εποχής και πειστικούς χαρακτήρες που, είτε είναι υπαρκτοί όπως ο βασικός της ήρωας είτε είναι δημιουργήματα της συγγραφικής φαντασίας, λειτουργούν ρεαλιστικά μέσα στην αφήγηση, ως πρόσωπα που ζουν και δρουν στην Αναγέννηση.

Το μεγάλο όμως ατού του βιβλίου, είναι οπωσδήποτε η προσωπικότητα του Marco: μέσα στη δίνη των συνεχών ανατροπών της ζωής του, ξεδιπλώνει τον αντιφατικό, λάγνο και πεινασμένα φιλόδοξο χαρακτήρα του ως αντιήρωας περισσότερο και όχι ως ένα πρόσωπο με το οποίο θα μπορούσε να ταυτιστεί ο αναγνώστης. Παρόλα αυτά, η λυσσαλέα του προσπάθεια να φτάσει στην κορυφή ξεκινώντας από το μηδέν, ασκεί μια γοητεία που τελικά τον κάνει συμπαθή, ακριβώς επειδή δεν παραδίδει τα όπλα αλλά αγωνίζεται μέχρι τέλους.

Στα υπέρ της δεύτερης αυτής συγγραφικής παρουσίας της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, είναι η ενδελεχής έρευνα αρχείων και ιστορικών πηγών για τον βίο και την πολιτεία του Bragadino, καθώς και η σοφή σε δοσολογία ανάμειξη των αληθινών περιστατικών με τα καθαρά μυθιστορηματικά στοιχεία. Συμπερασματικά, ''Η ψυχή του χρυσού'' θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και θα σας ταξιδέψει σε μια από τις πιο γοητευτικές εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ