Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

30.11.2009
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4859-0
Σελίδες
461

Ένα φιλολογικό μυστήριο

Ο Νίκος Χρυσός, ο οποίος έχει σπουδάσει Βιολογία αλλά και σκηνοθεσία, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία με ένα παράξενο μυθιστόρημα που συνδυάζει την αγάπη για τη λογοτεχνία με το μυστήριο.

Ο Χρήστος είναι δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Μεγάλη του αγάπη είναι η συλλογή παλιών βιβλίων. Ακόμα κι αυτό, όμως, φαίνεται να μην τον συγκινεί πια, αφού προσπαθεί να ξεπεράσει το χωρισμό του από τη γυναίκα που αγαπά. Σε μια συνέντευξη με έναν ανερχόμενο συγγραφέα best seller ακούει για πρώτη φορά την αναφορά σε ένα ξεχασμένο ποιητικό κίνημα της δεκαετίας του ’50: τους Lost Lo. Αυτή η αναφορά του κινεί το ενδιαφέρον, καθώς κανείς ποτέ δεν έχει ακούσει κάτι για αυτό το κίνημα και τα μέλη του. Ξεφυλλίζοντας τη βιβλιοθήκη του ανακαλύπτει στις τελευταίες σελίδες κάποιων παλιών βιβλίων στίχους κάποιων ποιητών που υπογράφουν με τα ονόματα των ποιητών του Lost Lo. Παρέα με τους φίλους του Κάστρο και Γιάννη προσπαθεί να εντοπίσει κι άλλα βιβλία που να έχουν την ίδια υπογραφή στην τελευταία σελίδα. Παράλληλα, ο εκδοτικός οργανισμός στον οποίο ανήκει η εφημερίδα που εργάζεται ετοιμάζει την έκδοση ενός λευκώματος για αυτούς τους ποιητές. Τα βιογραφικά στοιχεία που δίνονται για τους ποιητές -οι δύο είναι αγγλικής και ο άλλος κυπριακής καταγωγής-, δεν φαίνεται να τον πείθουν. Συνεχίζει την έρευνά του, αλλά κάποιοι προσπαθούν να τον εμποδίσουν. Υπήρχε πραγματικά αυτό το ποιητικό κίνημα ή είναι μια κατασκευή του εκδοτικού οίκου για να έχει εύκολο κέρδος;

Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στον Χρήστο και σε μια παρέα νέων αντρών της δεκαετίας του 1950. Ο βασικός άξονας είναι η αναζήτηση του Χρήστου, ενώ η δευτερεύουσα ιστορία έρχεται να δώσει στοιχεία στον αναγνώστη για το πού θα κινηθεί η έρευνα του πρωταγωνιστή. Κάθε κεφάλαιο έχει για επικεφαλίδα έναν στίχο από κάποιο ποίημα που αποτελεί εισαγωγή στο κομμάτι της ιστορίας που παρουσιάζεται.

Ο συγγραφέας στήνει μια ιστορία μυστηρίου όπου στον πυρήνα δεν βρίσκεται ένα έγκλημα, αλλά μια χαμένη ποιητική ομάδα, μια χαμένη παρέα φίλων που έπαιρνε ανάσα από την ποίηση. Στο κέντρο βρίσκεται η λογοτεχνία και το βιβλίο ως συντροφιά της ψυχής, ως καταφύγιο τη στιγμή του πόνου ή της χαράς, ως μέσο έκφρασης. Ο πρωταγωνιστής είναι βυθισμένος στον πόνο του χωρισμού, αφήνει τις ημέρες να τον προσπερνάνε, αλλά στο τέλος το βιβλίο και το μυστήριο για αυτή την ομάδα θα αποτελέσουν τη σανίδα σωτηρίας του, το χέρι που τον τραβάει και τον σπρώχνει να συνεχίσει να ψάχνει, όχι γιατί ή αλήθεια θα αλλάξει κάτι, αλλά γιατί οι στίχοι είναι η φωνή μιας ψυχής που θέλησε να ακουστεί. Μπορεί οι στίχοι να μιλάνε στην ψυχή πολλών, η φωνή όμως θα ανήκει πάντα σε έναν!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ