Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

15.11.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3293-3
Σελίδες
214

Μια…καμηλοπάρδαλη με αρχιτεκτονική ματιά

Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες στις 10 Απριλίου 1939. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο. Έχει λάβει μέρος σε αναρίθμητους διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί πολλές φορές, ενώ έχει κάνει πλήθος μελετών. Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Σήμερα έχει γραφείο που αποτελείται από περισσότερο από 60 άτομα.

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Τομπάζη «Η όμορφη καμηλοπάρδαλη» είναι το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης, κατά κύριο λόγο, καταγραφής απόψεων και αναμνήσεων. Αφού ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στις ρίζες της οικογένειάς του, στη συνέχεια παραθέτει ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις του όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και πώς πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ψυχικό. Ακολουθεί η εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο και η πρώτη ενασχόληση με την αρχιτεκτονική, όχι ως επάγγελμα αρχικά, αλλά ως ιδέα και αντίληψη. Η ενασχόλησή του με την αρχιτεκτονική και παράλληλα με τη ζωγραφική και οι πρώτες συμμετοχές σε διαγωνισμούς, τον περνούν στο επόμενο επίπεδο ωριμότητας.

Κατόπιν ο συγγραφέας αναφέρεται στα πρώτα τεχνικά γραφεία στα οποία εργάστηκε και στη συνεργασία του με σπουδαίους αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Επίσης αναφέρεται στα πρώτα χρόνια που άνοιξε το δικό του γραφείο και στις δυσκολίες, αλλά και στις ιδιαίτερα ευτυχισμένες στιγμές, που ένα τέτοιο εγχείρημα προκαλούσε. Σε αρκετά σημεία μνημονεύει τους συνεργάτες του όλες αυτές τις δεκαετίες, παλαιούς και νεότερους – όπως και το μήνυμα στην πρώτη σελίδα σ’ αυτούς απευθύνεται. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησής του στο χρόνο, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να κάνει και την αυτοκριτική του, παραθέτοντας τις σύγχρονες σκέψεις του για ένα απώτερο παρελθόν.

Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που με κέρδισε εκ προοιμίου στο βιβλίο του Αλέξανδρου Τομπάζη, ήταν η ειλικρίνεια και η φρεσκάδα που είχε το κείμενο. Μολονότι, όταν ξεφύλλισα στην αρχή το βιβλίο, δίστασα πριν το διαβάσω, μέχρι να φτάσω στην εικοστή σελίδα όλοι οι ενδοιασμοί μου είχαν ανατραπεί. Με έναν τρόπο γραφής πέρα για πέρα αληθινό και αυθόρμητο, ο Τομπάζης πετυχαίνει να κάνει τον αναγνώστη να αγαπήσει την αρχιτεκτονική, χωρίς να χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, ενώ παράλληλα αγκιστρώνει τον αναγνώστη στην προσωπική διαδρομή του συγγραφέα.

Πολλές φορές το να διαβάσεις ένα βιβλίο που καταγράφει τη διαδρομή και τις σκέψεις του συγγραφέα του ενέχει κινδύνους, καθώς είναι δύσκολο εξ ορισμού για τον καθένα μας να καταλάβει απόλυτα τον άλλο άνθρωπο. Όμως αυτό εδώ το κείμενο, που ρέει χωρίς δυσκολία και διαθέτει στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερο, θα βρει πολλούς αναγνώστες που θα νιώσουν την ιδιαίτερη υφή και κράση του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ