Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΧΟΡΟΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ

19.10.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΧΟΡΟΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-566-8
Σελίδες
285

Γραμμές που αγγίζουν την ψυχή μας
"Μυστικές συναντήσεις με τον εαυτό μας"

Η Μάρω Βαμβουνάκη, η συγγραφέας της ψυχής μας, όπως αν μου επιτρεπόταν θα την αποκαλούσα, προσεγγίζει το απρόσωπο σχήμα της καθημερινής μας ζωής. Τολμά και απαντά στα μύχια ερωτήματα που ταλανίζουν το μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου. Γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννιά χρονών ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Έχει γράψει 31 βιβλία, ανάμεσά τους 18 μυθιστορήματα, θεατρικά, ένα παιδικό, ένα ταξιδιωτικό, μελέτες και δοκίμια.

Πριν ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει το «Χορός μεταμφιεσμένων», πρέπει να είναι έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και να παραδεχτεί τις αλήθειες που τον αφορούν. Οφείλει ο αναγνώστης να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές, πρώτον αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, έπειτα αυτό που νομίζουν οι άλλοι ότι είμαστε και τέλος αυτό που πραγματικά είμαστε. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: «Αναπάντεχα», «Νοσταλγίες» και «Θεραπεία της ευτυχίας». Η συγγραφέας μάς μιλά αρχικά για τις μεταμφιέσεις, για την ελευθερία που νιώθει κανείς πίσω από τη μάσκα και την αγάπη της ίδιας για τις μεταμφιέσεις. Στο πρώτο μέρος μιλά για το βάρος του άδικου μπράβο, για τα γαμήλια όνειρα, για την ασκητική της μεγαλούπολης, για τον εγωισμό που τρελαίνει και για την προδοσία που είναι αξεπέραστη. Στο δεύτερο μέρος νοσταλγεί τα θερινά σινεμά, τους φίλους τους παλιούς και το Άττικα. Οι παλιοί φίλοι μάς βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή με το παρελθόν μας. Αναφέρεται σε προσωπικά περιστατικά της. Μας εκθέτει το πάθος της για τη λογοτεχνία και τη γραφή. Το τρίτο μέρος είναι και το σημαντικότερο καθώς περιλαμβάνει την τεχνική του να είμαστε ευτυχισμένοι.. Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τους άλλους. Πώς λοιπόν θα κατακτήσουμε την ευτυχία; Ας μην περιμένει ο αναγνώστης μαγικές συμβουλές και επιστημονικές αναλύσεις. Η Μάρω Βαμβουνάκη αγγίζει την καρδιά της αλήθειας των πραγμάτων, βγάζει τη μάσκα του ψυχολόγου και μας μιλά με το ανθρώπινο προσωπείο, μιλά στην καρδιά μας και βρίσκεται δίπλα μας. Οι προβληματισμοί της είναι ίδιοι με τους δικούς μας και η προτεινόμενη λύση δεν βρίσκεται στα επιστημονικά της βιβλία αλλά στην εμπειρία της και στα προσωπικά της βιώματα. Γι’ αυτό ακριβώς κερδίζει τον αναγνώστη. Μερικές στιγμές ένιωσα ότι διάβαζε τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου. Επίσης, η συγγραφέας πετυχαίνει να καταρρίψει κάποιες απόψεις που έχουν κατά καιρούς καθιερωθεί ως αληθείς, όπως π.χ ότι οι πολλές ερωτικές εμπειρίες ωριμάζουν και είναι απαραίτητες για μια σωστή τελική επιλογή. Γενικότερα, η προσέγγιση της είναι ακριβής, αληθής και πάνω απ΄όλα ανθρώπινη.

Ο «Χορός μεταμφιεσμένων» είναι ένα λογοτεχνικό δοκίμιο με ψυχολογικές προεκτάσεις. Η Μάρω Βαμβουνάκη μας μιλά για την ευτυχία και την δυστυχία του ανθρώπου και για την τέχνη τού να είναι κάποιος ευτυχισμένος, με απλά λόγια, χωρίς επιστημονικές προεκτάσεις. Η γνωριμία με τον εαυτό μας και η αποδοχή του είναι ένα καλό ξεκίνημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ