Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ

19.10.2009
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-536-9
Σελίδες
195

Όταν η φύση προστάζει

Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε στις Γλαφυρές του Βόλου, το 1958. Είναι φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων. Παράλληλα είναι υπεύθυνος της σειράς «Μια πόλη στη λογοτεχνία» των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος σε ένα σύνολο δεκαεπτά διηγημάτων με τίτλο «Τελετές Ενηλικίωσης», φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την ανθρώπινη φύση με πλαίσιο το χρόνο και τη φύση σαν περιβάλλον. Πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες ο συγγραφέας καταγράφει με πάθος και γνώση την ενηλικίωση του ατόμου, η οποία επιφέρει και τη διαφοροποίηση της κοινωνίας . Ο έρωτας, άπιαστος και απαγορευμένος, ωστόσο κυρίαρχος σαν πράξη και συναίσθημα, λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη η οποία ενίοτε αντιστέκεται στο χρόνο ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί. Ωστόσο, η μέτρηση του χρόνου καταγράφεται άλλοτε ημερολογιακά, άλλοτε σαν εποχή και άλλοτε πάλι σαν ενηλικίωση του ατόμου από τα γεγονότα που έχουν συντελεστεί. Ο χρόνος, πανδαμάτωρ, διατηρεί το ακαθόριστο και το στιγμιαίο που μέσα από το γεγονός της συγκεκριμένης στιγμής μπορεί και τα ανατρέπει όλα.

Στο «Τελετές Ενηλικίωσης», η ζωή του Ανδρέα και των δύο αγοριών του, Λαυρέντη και Βλάση, περιγράφει όχι μόνο την εξέλιξη της δικής τους ζωής αλλά και την εξέλιξη της ζωής των Ελλήνων. Στη δεκαετία του ΄30, η φύση ορίζει και οργανώνει τη ζωή των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ελάχιστες επιλογές, διότι η πειθαρχία δεν διαφέρει από την υποταγή. Στα χρόνια που ακολουθούν εμφανίζονται ξεκάθαρα ο ασκητισμός, η θρησκεία, η πολιτική, η τρέλα, οι μετανάστες, οι σπουδές, οι τζάμπα μάγκες ,τα δενδροφουσκώματα και όχι μόνον. Επίσης, αισθητή κάνουν την παρουσία τους χήρες πεινασμένες, έρωτες μουγκοί, αθόρυβοι, ταριχευμένα συναισθήματα σε άρρωστα μυαλά, γυάλινα βλέμματα ή ιστορίες του χωριού πνιγμένες στις σιωπές, σαν μυστικά που ξέρουν όλοι και κανείς δεν μαρτυρά. Και μέσα σε όλες αυτές τις διηγήσεις ο έρωτας παρών/απών, ζωντανός/νεκρός και ο θάνατος πάντα εκεί, να βάζει την υπογραφή του. Τέλος.

Με αυτά τα θέματα τα οποία υποκινούν και διαμορφώνουν άτομο και κοινωνία καταπιάνεται ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος, με ήρωες που τρυπώνουν από διήγημα σε διήγημα καταγράφοντας τα στάδια ενηλικίωσής τους και μέσα από αυτές τις ιστορίες τη διαφοροποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Εντούτοις ο αναγνώστης δεν παίρνει μια σαφή απάντηση στο ερώτημά του. Τι συντελεί στην ενηλικίωση του ατόμου; Τα γεγονότα; Η κοινωνία; Ο χρόνος; Ή, μήπως, όλα μαζί;

Η γραφή ζωντανή, φανερώνει γνώση και αγάπη για την ύπαιθρο, κεντημένη από λέξεις ξεχασμένες ή επιλεγμένες με βαρύτητα που προβάλλουν τις ρίζες προέλευσής τους. Άλλοτε πάλι, σαν ντοπιολαλιές ποτισμένες με νοσταλγία, γοητεύουν τον αναγνώστη, προσδίδοντας επιπλέον αξία στο κείμενο. Παράλληλα, παλιές και άγνωστες δίνουν το κιτρίνισμα του χρόνου στις σελίδες, αποδεικνύοντας πως και η γλώσσα εξελίσσεται. Ενηλικιώνεται. Ταυτόχρονα αποτυπώνουν τη ζωή στο χωριό δημιουργώντας εξαιρετικές περιγραφές της φύσης και των ανθρώπων, οι οποίοι γυρίζουν με μόχθο τον τροχό της ζωής που είναι γεμάτη από στερήσεις, απώλειες και ανατροπές. Εικόνες, εικόνες, εικόνες και η φύση σαν νύφη στολισμένη προβάλλει την ομορφιά της. Πυκνή γραφή και πυκνή ζωή.

Ο Κώστας Ακρίβος, με έκδηλα αντρική γραφή, αποτυπώνει ιστορίες που πολλές είναι σαν αυτές που λένε οι άνδρες μεταξύ τους, παρουσιάζοντας με συμπόνια και αγάπη τον άνθρωπο και τη διαδικασία ενηλικίωσης του, της κοινωνίας και της γλώσσας. Τέλος, οι «Τελετές Ενηλικίωσης» είναι η ιστορία ενός που όμως είναι κομμάτι της ζωής πολλών, καθόσον το άτομο είναι κομμάτι του συνόλου. Όπως η φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου που, ευφυώς, γίνεται κομμάτια εντός.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ