Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ

02.10.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3322-0
Σελίδες
370

Ένας ύμνος στην αφήγηση

«Οι λέξεις είναι σαν τις πέτρες, χρειάζεται να σμιλευτούν, να ειπωθούν σωστά,
γιατί αν δεν ειπωθούν σωστά, ακόμα και η καλύτερη ιστορία μπορεί να αφήσει τους πάντες αδιάφορους»
                                                                Χρήστος Χωμενίδης

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1993 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Το σοφό παιδί», το 1995 το μυθιστόρημα «Το ύψος των περιστάσεων» και το 1997 τη συλλογή διηγημάτων «Δεν θα σου κάνω το χατίρι». Το 1998 εκδόθηκε «Η φωνή», το 2003 «Ο Υπερσυντέλικος», το 2005 «Το σπίτι και το κελί» και το 2009 το «Λόγια-φτερά». Όλα τα βιβλία του είχαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ως πεζογράφος, ο Χωμενίδης ανήκει στην πιο πρόσφατη γενιά Ελλήνων πεζογράφων οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους στη δεκαετία του 1990. Τα θέματα των βιβλίων του τα αντλεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ τους ήρωες των ιστοριών του τους συναντάμε καθημερινά.

Στο βιβλίο του «Λόγια-Φτερά» ο συγγραφέας μάς πάει στον 8ο αιώνα π.Χ. Αφηγητής είναι ο αοιδός Τήνελλος Ανθρωπίωνος Απολλωνιεύς, ο υποτιθέμενος παππούς του Ομήρου, ο οποίος φτάνοντας στο τέλος της ζωής του αποφασίζει να εξιστορήσει τη ζωή του στον εγγονό του. Ξεκινά ως δούλος στο παλάτι του βασιλιά της Απολλωνίας στα παράλια της Ιωνίας, μέχρι που τον παίρνει μαζί του ο διάσημος αοιδός Αναβάτης. Έτσι αρχίζει η περιπέτειά του. Όταν πεθαίνει ο Αναβάτης, ο Τήνελλος αρχίζει την καριέρα του ως αοιδός. Πηγαίνει από άκρη σε άκρη στον τότε γνωστό κόσμο. Παρακολουθούμε το πέρασμά του από τις Μυκήνες και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καταφέρνει να γίνει διάσημος αοιδός, αλλά αποφασίζει να ζήσει στο Λευκαντί της Εύβοιας μαζί με τη γυναίκα του. Ωστόσο, ανατρέπονται τα πάντα και ναυαγεί σε ένα μέρος που δεν υπάρχει. Το νησί με το όνομα Γαρίδα είναι άγνωστο σε όλους και λέγεται ότι δεν υπάρχει ζωή πέρα από αυτό. Καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω, αποφασίζει να φτιάξει εκεί τη ζωή του. Οι έρωτες του Τήνελλου, τα ταξίδια του, τα πάθη του, οι προδοσίες του, οι συμφορές του, ξεδιπλώνονται από τον συγγραφέα με ιδιαίτερη αφηγηματική δεινότητα.

Ο Χωμενίδης, μετρ της αφήγησης, όπως έχει χαρακτηρισθεί, ξετυλίγει το κουβάρι του μύθου και ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μέρη και τόπους αληθινούς και φανταστικούς, του γνωρίζει χαρακτήρες και πρόσωπα διαφόρων ειδών. Ο συγγραφέας αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του και μας παρασύρει στα μονοπάτια της. Η αφήγηση γίνεται με ζωντάνια, με αισιοδοξία, με ευρηματικότητα. Το ανατρεπτικό χιούμορ είναι διάχυτο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι σύγχρονη και τολμηρή.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και διανθίζεται με διαλόγους. Ο λόγος του είναι μεστός και πληθωρικός. Ο αναγνώστης διαβάζοντας τα «Λόγια φτερά» δονείται και κυριεύεται από την υπέρτατη δύναμη της αφήγησης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ