Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΔΕΞΙΑ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ

02.10.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΔΕΞΙΑ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1413-1
Σελίδες
143

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε Μαθηματικά. Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ανάμισης ντενεκές» (Εστία, 2008) έχει κάνει ήδη τέσσερις εκδόσεις και μεταφράζεται στα τουρκικά.

Τη νύχτα που πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος, ο μοναχός Βικέντιος έχει άλλες έγνοιες: γεννάει η σκυλίτσα του, μοναδική συντροφιά στο απόκρημνο μοναστήρι της Παναγιάς τ’ Ακρωτηριού. Λίγες ώρες μετά τη γέννα η σκυλίτσα πεθαίνει κι η αγωνία του Βικέντιου είναι πώς θα κρατήσει στη ζωή τα τρία μικρά της. Το αδύναμο θηλυκό πεθαίνει κι αυτό κι ο Βικέντιος ρίχνει το φταίξιμο στη γάτα. Τότε βάζει τα δυο αρσενικά στη δεξιά τσέπη του ράσου και τα κουβαλά μαζί του όπου κι αν πάει. Τελικά θα ζήσει το ένα και θα γίνει «ο διάδοχος» της σκυλίτσας.

Τρυφερή ιστορία, που διαδραματίζεται παράλληλα με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου και την έναρξη των διαδικασιών για τη διαδοχή του. Η αντίθεση ανάμεσα στο σχεδόν ερειπωμένο μοναστήρι με το λιτό λειτουργικό του και την «κοσμική» κηδεία του Μακαριστού, το «βυζαντινό» της εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου, είναι προφανής. Ο Βικέντιος, γύρω στα 40, από έφηβος στο μοναστήρι, έζησε μια ζωή καταπίεσης κοντά στο γέροντα. Κι όταν εκείνος πέθανε, έμεινε με τους άλλους μοναχούς και τους κατευόδωσε και στο δικό τους θάνατο. Η μοναξιά τον ζώνει. Γι΄αυτόν που δεν γνώρισε ποτέ τον έρωτα, η σκυλίτσα του, που μόλις πρόλαβε να συνηθίσει την παρουσία της, είναι η μοναδική χαρά, πηγή ζωής. Μάλιστα ντρέπεται παρακολουθώντας το ζευγάρωμά της, σε μία από τις ωραιότερες σελίδες του βιβλίου.

Η νουβέλα διαβάζεται άνετα και με ενδιαφέρον. Η χρήση της ντοπιολαλιάς (της Χίου), οι περιγραφές της φύσης και της καθημερινής ζωής στο μοναστήρι, χωρίς να είναι πρωτότυπες, δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια πιο συνεκτική, κατά τη γνώμη μας, ιστορία. Η παρεμβολή της ζωής του Συμεών μοιάζει αταίριαστη και το τέλος (με την αποκάλυψη της ταυτότητας του αφηγητή), αδόκιμο. Κρατώντας καλά φυλαγμένο το μυστικό του στη δεξιά τσέπη του ράσου, ο καλόγερος φαίνεται να μην βρίσκει ποτέ το δρόμο προς τους ανθρώπους που τόσο πολύ του λείπουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ