Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΑΠΟΚΡΗΜΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

02.10.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΠΟΚΡΗΜΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-89937-4-7
Σελίδες
198

Μια γνώριμη πόλη σε άγνωστο φόντο

Ο Περικλής Μποζινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων («Σκοτεινά ανέκδοτα και ιστορίες εφιαλτών», « Στο λυκόφως, εκείνα» και «Ζώνη ερήμωσης»), ενώ ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και την αρθρογραφία. Το «Απόκρημνος χρόνος» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Σε μια Αθήνα όχι πολλά χρόνια από σήμερα, εκτυλίσσεται η ιστορία του μικρού Φίλιππου. Ζώντας στα προάστια και βλέποντας τριγύρω ένα τοπίο ρημαγμένο και παραμελημένο, το νεαρό αγόρι αρχίζει μαζί με τους φίλους του να πηγαίνει κρυφά στο κέντρο της πόλης, στο οποίο οποιαδήποτε διέλευση, κυρίως τις βραδινές ώρες, είναι απαγορευμένη. Όσο ο Φίλιππος έρχεται σ’ επαφή με το αποτρόπαιο θέαμα της καταστροφής και της λεηλασίας, τόσο τον επισκέπτονται στον ύπνο του σκοτεινοί εφιάλτες και πρόσωπα που οδηγούν τη σκέψη του σ’ έναν ατελείωτο λαβύρινθο. Παράλληλα, μια δημοσιογράφος, ειδικευμένη σε επιστημονικά ζητήματα, επισκέπτεται ένα ψυχιατρικό άσυλο, για να δει από κοντά τους ασθενείς και ιδιαίτερα έναν που ονομάζεται Φίλιππος. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ή μήπως όχι;

Το βιβλίο του Περικλή Μποζινάκη είναι ένα μυθιστόρημα που ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Οι πρώτες σκέψεις που μου ήρθαν στο νου κατά την ανάγνωση ήταν ότι το κείμενο αποτελούσε ένα περίλαμπρο αμάλγαμα από τις ταινίες Gattaca, Mad Max και I Am Legend. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στις δυο ιστορίες. Το ύφος του συγγραφέα είναι αρκετά πειθήνιο, η γραφή του πολύ δυνατή, ενώ οι διάλογοι φαίνονται προσεκτικοί και καλοδουλεμένοι. Από τα μεγάλα θετικά του βιβλίου είναι ότι πετυχαίνει να «ρουφήξει» τον αναγνώστη, δημιουργώντας πολύ πετυχημένα εικόνες μιας φανταστικής Αθήνας. Διεγείρει τη φαντασία, ώστε ο αναγνώστης, με τη βοήθεια του κειμένου, να σκιαγραφήσει το θέαμα μιας Αθήνας υπό το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας.

Το βιβλίο «Απόκρημνος χρόνος» είναι μια φωνή (διορατική, ίσως) που εκφράζει την άνυδρη καθημερινότητα μιας πόλης, η οποία αφαιρώντας το πολιτισμένο προσωπείο της, θα μπορούσε κάλλιστα να υφίσταται ως πραγματικότητα ανάλογη με του κειμένου. Τέλος, μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο «ανθίζει» μόνο τη νύχτα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ