Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΕΝΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

14.09.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΝΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ANEY
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-9963-9054-4-7
Σελίδες
219

Tαξίδι σε μια ανεξερεύνητη ήπειρο

Ο Αιμίλιος Σολωμού γεννήθηκε στην Κύπρο το 1971. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία-Αρχαιολογία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει το πεζογράφημα «Το σκιάχτρο» (2000) και το μυθιστόρημα «Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας…» (2003). Το «Ένα τσεκούρι στα χέρια σου» (εκδόσεις «Άνευ») κέρδισε εξ ημισείας το βραβείο μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για έργα που εκδόθηκαν το 2007.

Μετά το θάνατο της μητέρας του σε εργατικό ατύχημα, ο 30χρονος Οδυσσέας ανακαλύπτει πως του είχε πει ψέματα για την καταγωγή της. Αυτό που συνέβη στ’ αλήθεια είναι ότι αναγκάστηκε να φύγει έγκυος από το χωριό της, σε ηλικία 18 χρονών. Ο ίδιος είναι ο καρπός του βιασμού της από στενό συγγενικό της πρόσωπο. Η αποκάλυψη αυτή τον συνθλίβει. Αισθάνεται ότι είναι ένα μίασμα μέσα στην ασχήμια της πόλης που τον περιβάλλει και αναλαμβάνει μια σταυροφορία για να σώσει την τιμή της αισθητικής, επιτιθέμενος σε αγάλματα που εκτίθενται σε διάφορες πλατείες του κέντρου. Επιστρέφει στο άδειο σπίτι, προσπαθεί να αυτοκτονήσει, αλλά αποτυγχάνει. Και τότε ανακαλύπτει, μέσα από τα διαβάσματά του, την ύπαρξη μιας ανεξερεύνητης ηπείρου, όπου μπορεί να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή. Terra Australis λέγεται και είναι ακριβώς κάτω από την Αφρική. Θα ξεκινήσει όπως ο Κολόμβος για το Νέο Κόσμο, με ένα καράβι, πλήρωμα και προμήθειες για το πολύμηνο ταξίδι. Αλλά χρειάζεται και τη στήριξη και τη βοήθεια της Πολιτείας. Οι επίμονες προσπάθειές του να δει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αποτυγχάνουν. Κι έτσι καταφεύγει στον ακρωτηριασμό του χεριού του για σκοπούς εντυπωσιασμού.

Στο μυθιστόρημα η αφήγηση γίνεται σε δεύτερο πρόσωπο, επιλογή που προσδίδει ένταση και δραματικότητα στο κείμενο. Σαν ένα τεράστιο μάτι καρφωμένο στην πλάτη του, ο αφηγητής παρακολουθεί τον ήρωα στις περιπλανήσεις του στα σοκάκια και στις λεωφόρους μιας πόλης όπως η Αθήνα, στο «σπίτι» της Νίτσας και του προαγωγού της του Αλήτη, στην τρώγλη όπου ζει το μελλοντικό πλήρωμά του. Τον παρακολουθεί και τον ελέγχει, όμως δεν μπορεί να τον αποτρέψει από την επιδίωξη του σκοπού του. Ο Οδυσσέας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, δραπετεύει με τη βοήθεια των φίλων του, αγοράζει ένα καϊκι. Ο Αλήτης πεθαίνει. «Όλοι σ’ εγκαταλείπουν. Όσοι σ’ αγάπησαν, σ΄όσους βρήκες ένα στήριγμα φεύγουν από αυτή τη ζωή» (σελ. 175). Ο Οδυσσέας σαλπάρει, αλλά η βάρκα βουλιάζει μόλις απομακρυνθεί από το λιμάνι. Εκείνος σώζεται. παρά τη θέλησή του. Κλείνεται σε ψυχιατρείο. Κι εκεί συνεχίζει τα όνειρά του.

Το κείμενο μοιάζει με μακροσκελές ποίημα. Αν και χρησιμοποιεί τις αφηγηματικές τεχνικές του μυθιστορήματος, δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη ότι παρακολουθεί μία καταδικασμένη από την αρχή εσωτερική πάλη ενάντια στους περιορισμούς που θέτει η ανθρώπινη ύπαρξη και η κοινωνία, ενάντια στην ασκήμια της ζωής και το μοιραίο του θανάτου. Ο ήρωας δεν βρίσκει αναπαμό. Αλλά η προσωπογραφία του, έτσι όπως την φτιάχνει ο Σολωμού, μένει ανεξίτηλη. Πολλές οι διακειμενικές αναφορές, υποστηρίζουν το κείμενο και δίνουν διέξοδο σε άλλες σκέψεις, χωρίς να επηρεάζεται η πρωτοτυπία της γραφής.

Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία στην Ελλάδα να διαβάζουμε έργα κυπριακής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από κυπριακούς εκδοτικούς οίκους. Το συγκεκριμένο βιβλίο το αναζητούσαμε μάταια επί μήνες σε διαδοχικές εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι κρίμα που ένα έργο το οποίο η κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει «μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα όρια της κυπριακής λογοτεχνίας και διαλέγεται με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση», μοιάζει να μην έχει πολλές πιθανότητες να φθάσει στον Έλληνα αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ