Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΡΗΜΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

01.09.2009
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΕΡΗΜΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-211-919-8

Τα καμίνια της ψυχής
 ή
Ανθρώπινες ερημιές

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938. Τελείωσε το αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια, φοίτησε για δύο χρόνια στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και, τελικά, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος, αναλυτής συστημάτων και διαδικασιών και μεταφραστής-διερμηνέας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει να ζει, δούλεψε ως μελετητής-σύμβουλος επιχειρήσεων έως το 1999.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου», ήρωες είναι ένα παράνομο ζευγάρι που ζει τον έρωτά του και τρεις άλλοι. Οι δύο βρίσκονται, λίγο πριν από την τελική απόσυρσή τους από την ουσιαστική ζωή και ο τρίτος νιώθει το αυτοκίνητό του, προέκταση του εαυτού του. Και οι πέντε, αποκλεισμένοι στους δρόμους της πόλης συναντώνται, εντελώς τυχαία. Τους ενώνει η απόγνωσή, ενώ προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις στα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί με τις επιλογές τους, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα το σημερινό απάνθρωπο και μηχανοποιημένο πρόσωπο της κοινωνίας.

Στην πόλη τού «Εδώδιμα και Αποικιακά» και σ΄ένα γραφείο γεμάτο πολύπριζα ηλεκτρονικών συσκευών, ο συγγραφέας, μέσα από αυτές τις αντιθέσεις, καταγράφει το χρόνο, δηλαδή το τότε που αγαπήσαμε και το τώρα που ζούμε, θέτοντας ευθύς εξ αρχής τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τις μηχανές.

Οι ήρωες κινούνται μέσα στις σελίδες κουβαλώντας τα στίγματα της παιδικής τους ηλικίας και απαιτώντας από τη ζωή να καλύψει τώρα εκείνες τις απώλειες καίτοι βρίσκονται στα γραφεία τους αρχειοθετημένοι, σαν ντοσιέ ενός συρταριού, με προδιαγεγραμμένη χρήση και διάρκεια. Τους περιβάλλουν αντικείμενα στιλπνά, κωδικοποιημένα, εξελιγμένα, ξέπνοα. Εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους ή συναισθηματικά ακρωτηριασμένοι, αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις, θεοποιούν τις μηχανές, ενώ και οι ίδιοι λειτουργούν σαν μηχανοποιημένες φύσεις. Αφού η ζωή αδιακρίτως και χωρίς επιείκεια καταδικάζει κάθε τι διαφορετικό, πνίγοντας την έμπνευση και το χαρισματικό της ύπαρξής τους. Ταυτόχρονα, οι ήρωες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους χάνουν συνεχώς και η μια απώλεια ακολουθεί την άλλη. Έτσι η ανθρώπινη ερημιά προβάλλει στις σελίδες με ξεκάθαρη τη στιλπνότητά της, από τα απολιθωμένα χαμόγελα των ηρώων που, καταπιεσμένοι και συμβιβασμένοι, χρωματίζουν με έρωτα για λίγο τη ζωή τους. Και αυτό δεν συμβαίνει με όλους. Δένδρα και βουνά γίνονται ενίοτε το καταφύγιό τους και ταυτόχρονα το μεγάλο ερωτηματικό. Πώς η φύση επιζεί; Πώς κάνει το ταξίδι της ζωής; Ακίνητη και σιωπηλή;

Ωστόσο, οι ήρωες ζουν ήρεμα και αρμονικά όσο παραμερίζουν τα όνειρά τους. Είναι ηρεμιστικό να μην έχεις όνειρα; Κι όταν τα όνειρα ξυπνούν, εκδικούνται ανατρέποντας τα πάντα και τότε οι ήρωες επαναστατούν και διεκδικώντας την ελευθερία δημιουργούν το χάος, ερχόμενοι σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την ελευθερία των άλλων. Και ποια είναι άραγε τα όρια της ελευθερίας; Ποιος παίρνει εκδίκηση; Η παραβίαση της ελευθερίας ή τα καταπιεσμένα όνειρα;

Ο συγγραφέας, με πληθωρική γραφή που σαν σπείρα σε γυρίζει στον πυρήνα της έκρηξης της δημιουργίας, της ζωής και του έρωτα, καταγράφει εικόνες εικαστικές γεμάτες τέχνη, βαμμένες άλλοτε κόκκινες σαν έρωτας και άλλοτε πάλι στιλπνές και λείες, σαν άψυχες λαμαρίνες. Μεγάλες προτάσεις, σαν μεγάλες ανάσες, με πληθώρα κοσμητικών επιθέτων, προβάλλουν σαν συγγραφικό στυλ δίνοντας χωρίς φλυαρία λεπτομέρεια στην περιγραφή, ενώ άλλοτε τα κοσμητικά επίθετα ανατρέπουν τα προαναφερθέντα και δίνουν ζωντάνια και σφρίγος στο κείμενο. Ταυτόχρονα επιλεγμένες λέξεις υφαίνουν την εγκατάλειψη, το ανικανοποίητο, την απώλεια και τη μοναξιά των ηρώων στο αδηφάγο και πολυσύχναστο εγώ τους. Ο ρομαντισμός και η ποιητικότητα της γραφής δεν λείπουν, προσθέτοντας στο κείμενο, το κάλλος.

Το «Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου» χωρίζεται σε τέσσερις πράξεις σαν θεατρικό έργο, με το πάθος του έρωτα να επιφέρει την κάθαρση, διότι ο έρωτας μόνο μπορεί να κάνει τα πάντα να ανθίζουν, ενώ ενώνει με τον πιο φυσικό τρόπο τα συμπληρωματικά αντίθετα. Τον άνδρα και τη γυναίκα. Παράλληλα, το «Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου», είναι δύο ερημιές που οι ήρωες την μία χτίζουν γύρω τους όπου και αν βρίσκονται ενώ η άλλη φωλιάζει μέσα τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ