Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΜΙΑ ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ

01.09.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΑ ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0205-0
Σελίδες
124

Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ εξομολογείται...

Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στο College of Journalism (Σχολή Δημοσιογραφίας) του Λονδίνου και Κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, όπου τελείωσε το τμήμα Πολιτισμού στη Σορβόννη. Παρακολούθησε ένα stage στην εφημερίδα "Monde". Το 1984, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, τελείωσε στο Centre de Formation des Journalistes το τμήμα τηλεόρασης. Παρακολούθησε τρία χρόνια ρωσικά στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρακολούθησε τρία χρόνια ως ακροάτρια τη Δραματική Σχολή Αθηνών. .Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από το περιοδικό "Πάνθεον" ως ανταποκρίτρια από το Λονδίνο και το Παρίσι. Το 1979 άρχισε συνεργασία με το "Κυριακάτικο Βήμα". Εργάστηκε στις εφημερίδες "Έθνος", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Απογευματινή", "Πρώτη" και στα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Γυναίκα", "Ένα", Bazaar". Εργάζεται στην ΕΡΤ από το 1979.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος του παρόντος κειμένου (ο οποίος είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου), φέρνει στο φως τις συναντήσεις της Εύας Νικολαϊδου με τη σπουδαία συγγραφέα των έργων «Αδριανού απομνημονεύματα», «Χαριστική βολή», «Φωτιές» και άλλων μυθιστορημάτων και δοκιμίων, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Grayencour, από το οποίο δημιουργήθηκε αργότερα το αναγραμματισμένο Yourcenar.

Η πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών έγινε το Φεβρουάριο του 1983 για λογαριασμό κάποιας εφημερίδας. Η Εύα Νικολαϊδου, αφού πήρε μια ροζ ανθοδέσμη, πήγε να επισκεφτεί τη Γιουρσενάρ. Αναφέρει στο βιβλίο τις πρώτες εικόνες, όταν την αντίκρισε (σελ. 20) : «Έβαλε τα τριαντάφυλλα στο ανθοδοχείο, κάθισε στην αναπαυτική πολυθρόνα της και βυθιστήκαμε η μια στα μάτια της άλλης. Μάτια καταγάλανα, στο πρόσωπό της ζωγραφισμένη μια κόπωση για τη ζωή, με μια έκφραση μυστηρίου. Στο τραπεζάκι δίπλα της σημειώσεις, φάκελοι αλληλογραφίας. Δίπλα μου το κασετόφωνο να καταγράφει την κουβέντα μας και απέναντι μια τηλεόραση, μόνο για ν’ ακουμπάει την τσάντα της μιας και απεχθανόταν τις τηλεοπτικές συσκευές».

Αυτές είναι μερικές από τις πρώτες εικόνες της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, όπως περιγράφονται στο βιβλίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, εκτυπωμένη σε καλό χαρτί, που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό. Επίσης, στο βιβλίο περιέχεται ένα βιογραφικό της Γιουρσενάρ, βιβλιογραφία για τη σπουδαία συγγραφέα, διάφορες επιστολές της και κάποιες σκέψεις από συνεντεύξεις και διαλέξεις σχετικά με τον Αδριανό.

Εν κατακλείδι αυτό που θα λέγαμε είναι ότι το εν λόγω βιβλίο είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη, αφού δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σπουδαίας συγγραφέως, όχι μόνο στους αναγνώστες που ήδη τη γνωρίζουν, αλλά και σ’ εκείνους που δεν την ξέρουν καθόλου και σίγουρα μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα θελήσουν να διαβάσουν πονήματά της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ