Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ

01.09.2009
facebook email
ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3905-2

Χαρακτήρες που αναζητούν το θάνατο του συγγραφέα

Η Νίκη Αναστασέα είναι γεννημένη το 1947 και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία. Αφού εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, βιβλιοπαρουσιάστρια και διορθώτρια, δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε», το 1997 και κέρδισε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω». «Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού» είναι το τρίτο της μυθιστόρημα.

Σε μια μικρή παραλιακή πόλη βρίσκεται δολοφονημένος ένας ήσυχος ανθρωπάκος, ο Φώτης, που μόνη του κακή συνήθεια ήταν το ποτό. Ύποπτοι για αυτή τη δολοφονία θεωρούνται όλοι αυτοί που σύχναζαν στην κοντινή ταβέρνα: η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Λέλα και ο ψευτόμαγκας σύζυγός της Θύμιος, ο παθιασμένος χαρτοπαίκτης Φίλιππος και η αθώα αλλά λίγο φαντασμένη σύζυγός του Λουκία, ο τσιμπημένος με τη Λέλα Αντώνης και ο ήσυχος και μοναχικός τυπογράφος κύριος Ευαγγελινός. Όλοι θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν, αλλά η αστυνομία αδυνατεί να βρει το δολοφόνο. Κοντά σε αυτά τα πρόσωπα κινείται ένας ιδιόρρυθμος συγγραφέας που αφήνει ατελείωτα τα μυθιστορήματά του και που στο τελευταίο του ασχολείται λεπτομερώς με τη ζωή των παραπάνω χαρακτήρων. Όταν ο συγγραφέας βρίσκεται κι αυτός δολοφονημένος, όλα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο και ο μόνος που καταλαβαίνει τι συμβαίνει είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για ένα φόνο που δεν έχει κάνει: ο τυπογράφος κύριος Ευαγγελινός.

Με συνεχόμενες εναλλαγές ανάμεσα σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση και με χαρακτήρες που αποκαλύπτουν σιγά σιγά τα μυστικά τους, η Αναστασέα χτίζει ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι αστυνομικό. Το αστυνομικό στοιχείο υπάρχει, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο. Η συγγραφέας συνδιαλέγεται με τον Πιραντέλλο και τα «Έξι Πρόσωπα Αναζητούν Συγγραφέα», μόνο που στο δικό της μυθιστορηματικό χωροχρόνο οι χαρακτήρες προσπαθούν ή απλά εύχονται να εξαφανίσουν το συγγραφέα που τους έδωσε μεν ζωή, αλλά την κατέστρεψε για να μπορέσει να γράψει το βιβλίο του. Ο μόνος που αισθάνεται ότι του χρωστάει τη ζωή του είναι ο κύριος Ευαγγελινός. Συνειδητοποιεί το μεγαλείο τού να υπάρχεις, το να είσαι έστω και μυθιστορηματικά ζωντανός, το να αισθάνεσαι. Αναλαμβάνει την ευθύνη για το φόνο του συγγραφέα, για να προστατέψει την κοπέλα- ηρωίδα από προηγούμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα που τον συγκίνησε με τα βάσανά της.

Με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, με γρήγορη εξέλιξη και με συνεχόμενες ανατροπές, η Αναστασέα φτιάχνει ένα επιφανειακά αστυνομικό μυθιστόρημα που εξετάζει κατά βάθος τη σχέση που ενώνει το συγγραφέα με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που έχει δημιουργήσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ