Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΪ (Ή ΣΧΕΔΟΝ)

01.09.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΪ (Ή ΣΧΕΔΟΝ)
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-53-7
Σελίδες
317

«Ένα κρυμμένο βιβλίο στο πιο ψηλό ράφι»

Η Στυλιάνα Γκαλινίκη γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στην Ηράκλεια Σερρών. Σπούδασε Αρχαιολογία και Θέατρο. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων «Ρούχα από δεύτερο χέρι» (εκδόσεις University Studio Press, 2008).

«Όλα πάνε ρολόι» στη Σεωρή που είναι περήφανη για τους εμπόρους της, προς τιμήν των οποίων μάλιστα η Πολιτεία ανήγειρε ένα Ηρώο στην κεντρική πλατεία της. Εκεί έχουν στήσει το σπιτικό τους ο (ντόπιος) Μηνάς Δάρρας, τυπογράφος, και η γυναίκα του η Αλγερία. Είναι για τους Σεωρίτες η «ξένη», στόχος κάθε είδους βιτριολικών σχολίων, αφού κανείς δεν ξέρει από πού ήρθε και γιατί έχει αυτό το παράξενο όνομα (και επιπλέον δεν μαγειρεύει κάτι της προκοπής, αλλά ξέρει μόνο να φτιάχνει μια δικής της επινόησης χαρτόπιτα). Μένουν στο πολύχρωμο «ισπανικό σπίτι» που έφτιαξαν μόνοι τους σε ένα οικόπεδο με τέσσερις αμυγδαλιές, μία σε κάθε σημείο του ορίζοντα, που κληρονόμησε ο Μηνάς από τον πατέρα του. Έχουν μια κόρη, τη Ρόρη, και μερικούς καλούς φίλους, το γιατρό, τον παπα-Τρακ, την Ευθυμία, το γύφτο Σαμ.

Η ιστορία αρχίζει αντίστροφα, με την κηδεία του ζεύγους που πέθαναν την ίδια μέρα του έτους 1982 και θάφτηκαν μαζί σε ένα κόκκινο φέρετρο. Η Ρόρη, δώδεκα χρονών τότε, σχεδόν φυγαδεύεται στην Αθήνα, αφού καμία ευυπόληπτη οικογένεια δεν διατίθεται να τη φιλοξενήσει περισσότερο από μερικές ημέρες, παρά τις παραινέσεις του γιατρού και του παπά. Αφορμή για το ξετύλιγμα της ιστορίας είναι η επιστροφή της Ρόρης από το εξωτερικό, δεκαεννέα χρόνια μετά, για την εκταφή των οστών των γονιών της.

Η συγγραφέας ανατρέχει πίσω στο χρόνο για να συμπληρώσει μία-μία τις ψηφίδες. Γιατί επέστρεψε στον τόπο του ο Μηνάς; Πώς έστησαν με την Αλγερία το σπίτι τους «σχεδόν έξω από», αλλά στα όρια της Σεωρής; Ποιον αντίκτυπο είχε στο χωριό η αρρώστια της Αλγερίας και ο κοινός τους θάνατος με το Μηνά; Τι συνέβη μετά στο ισπανικό σπίτι; Η Γκαλινίκη φαίνεται να έχει τον απόλυτο έλεγχο του υλικού της, καθώς αποκαλύπτει με αστυνομικό σασπένς το έγκλημα που «διέπραξε» το ζεύγος Δάρρα και έγινε αιτία του εξοστρακισμού της κόρης τους.

Το μυθιστόρημα δομείται από συνεκτικά κεφάλαια που διακόπτονται από σύντομα στάσιμα, τα οποία μετρούν το χρόνο μέχρι την επιστροφή της Ρόρης. Τελικά, «το κρυμμένο βιβλίο στο πιο ψηλό ράφι» (σελ. 316) θα ανοίξει, έστω για μία και μοναδική φορά, για να δουν οι κάτοικοι της Σεωρής κατάματα τον εαυτό τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ