Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΣΤΑΧΤΕΣ

01.09.2009
facebook email
ΣΤΑΧΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4599-5
Σελίδες
364

Το παρελθόν μέσα από τις στάχτες του παρόντος

Ο Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε το 1957 και έχει σπουδάσει θέατρο στη Γαλλία. Εργάζεται ως σκηνοθέτης από το 1979. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά και συλλογές διηγημάτων. Το προηγούμενο μυθιστόρημά του (Κάσκο) έχει εκδοθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Αθήνα που περιμένει να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα σπίτι τυλίγεται στις φλόγες και τρεις άνθρωποι καίγονται ζωντανοί. Η τέταρτη ένοικος του σπιτιού βρίσκεται με σοβαρά εγκαύματα στην εντατική. Πρόκειται για μια διάσημη ηθοποιό του θεάτρου, τη Σόνια Βαρίκα, που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αλκοολισμού της. Ο Χρόνης Χαλκίδης είναι διευθυντής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, τίμιος, αλλά εθισμένος στην κοκαΐνη και πρώην εραστής της Σόνιας. Η είδηση αναστατώνει την ήδη κατεστραμμένη ζωή του. Αποφασίζει να βρει τους ενόχους του εγκλήματος. Ψάχνοντας συναντά τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που κάηκε. Πρόκειται για ένα δικηγόρο, αλκοολικό, τζογαδόρο και πρώην εραστή της Σόνιας. Αυτοί οι δύο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν ποιος θα είχε κέρδος από το θάνατο αυτών των τεσσάρων ανθρώπων. Αντιμετωπίζουν ακροδεξιές οργανώσεις, διεφθαρμένους αστυνομικούς και αδίστακτους δικηγόρους. Κάποιος όμως θέλει να σταματήσει η έρευνα. Όταν ένας υφιστάμενος του Χρόνη δολοφονείται και η Σόνια πεθαίνει στο νοσοκομείο, τα πράγματα φεύγουν από τον έλεγχο των δυο αντρών. Η αναζήτηση των υπευθύνων παύει να είναι ζήτημα δικαιοσύνης, γίνεται ζήτημα εκδίκησης.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από τις εναλλασσόμενες πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των δυο αντρών, στις οποίες παρεμβάλλονται και αναμνήσεις διαλόγων τους με την Σόνια. Έτσι, η γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας εμπλουτίζεται με εικόνες του παρελθόντος και της σχέσης που είχαν και οι δυο με μια ταλαντούχα, αλλά αυτοκαταστροφική γυναίκα. Και οι δυο άντρες αισθάνονται ένοχοι για τα όσα συνέβησαν στη Σόνια: ο Χρόνης γιατί την παράτησε όταν δεν μπορούσε να αντέξει τον αλκοολισμό της και ο Συμεών, ο δικηγόρος, γιατί όταν αυτή τον παράτησε δεν της συμπαραστάθηκε όσο έπρεπε. Καθώς, λοιπόν, τρέχουν να εντοπίσουν τους δολοφόνους πρέπει να αντιμετωπίσουν και το παρελθόν που τους βασανίζει.

Αυτή η αστυνομική ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος: γρήγορη εξέλιξη, απρόσμενες αποκαλύψεις και κακούς που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις. Έχει, όμως, ένα μεγάλο προτέρημα • σκιαγραφεί πολύ επιτυχημένα το πορτρέτο μιας αυτοκαταστροφικής γυναίκας μέσα από τις αναμνήσεις των αντρών που την αγάπησαν, αποδεικνύοντας ότι το παρελθόν σιγοκαίει πάντα μέσα μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ