Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

01.09.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-361-6
Σελίδες
460

Αλεξάνδρεια : ένας άλλος τόπος, σε μια άλλη εποχή

Ο Βαγγέλης Δελέγκος γεννήθηκε στην Άρτα στις αρχές του 1974. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας φωτογράφος, συντάκτης και αρθρογράφος. Συνεργάζεται επίσης, κυρίως με την ιδιότητα του φωτογράφου, με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρείες ενώ το πλούσιο βιογραφικό του συμπληρώνουν συμβόλαια με μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Το μυστικό της Αλεξάνδρειας» είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο γύρω από τον κεντρικό άξονα, που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κινούνται πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Δημοσθένης, ένας φωτογράφος με πλούσια δραστηριότητα, βρίσκεται στο σπίτι του φίλου του Μάξιμου, για να πάρει ένα βιβλίο σχετικά με τα άλογα. Ανάμεσα σε άλλα θα ανακαλύψει ένα ντοσιέ, το οποίο περιέχει άρθρα, μαρτυρίες και φωτογραφίες από κάποια αρχαιολογική ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια για την ανακάλυψη του τάφου του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη, με πρωτεργάτη κάποιον Οδυσσέα Δρογγίτη. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα απομονώνεται και ξεφυλλίζει διαρκώς τα φύλλα που περιέχονται στο ντοσιέ. Μετά από διάφορες αναζητήσεις η τύχη θα τον φέρει κοντά σ’ έναν άνθρωπο που βρισκόταν στην ανασκαφή και ο άνθρωπος αυτός αρχίζει να ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας του αρχαιολόγου και των καταστάσεων που διαδραματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια μισό αιώνα πιο πριν.

Στο βιβλίο του Βαγγέλη Δελέγκου κυρίαρχο ρόλο δεν παίζουν οι καταδιώξεις, η περιπέτεια και το αστυνομικό δαιμόνιο, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Αντιθέτως, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι προσωπικότητες των ανθρώπων, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους, αλλά και η προβολή της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα. Και όλα τούτα παρουσιάζονται με έναν τρόπο καθ’ όλα ανθρώπινο, χωρίς υπερβολές και διάφορα τερτίπια. Γεγονός είναι πως στα μάτια του αναγνώστη παρουσιάζεται μια ιστορία σαν να τη διηγείται κάποιος εκείνη τη στιγμή, σαν να την ψιθυρίζει ο συγγραφέας στο αυτί του αναγνώστη.

Από τεχνικής πλευράς το συγκεκριμένο βιβλίο αποδεικνύει έμπρακτα πως πολλές φορές είναι καλύτερο να γράφεις με την ψυχή σου, παρά να καταφεύγεις σε διάφορες λογοτεχνικές τεχνικές. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον εγκιβωτισμό για να μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή και σ’ έναν άλλο τόπο και να δώσει στο κοινό μια πιο ρεαλιστική εικόνα του χώρου και του χρόνου. Η γλώσσα του κείμενου είναι απλή και οι διάλογοι ευνοούν, χωρίς μακρηγορίες, την οικονομία και την εξέλιξη της υπόθεσης. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. Επίσης, οι ανατροπές στην πλοκή διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

«Το μυστικό της Αλεξάνδρειας» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό και πραγματικά οι ώρες που αφιέρωσα στην ανάγνωση του βιβλίου αποτέλεσαν σπουδαία συντροφιά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ