Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΚΑΦΕ ΚΛΕΜΕΝΤΕ

01.07.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΚΑΦΕ ΚΛΕΜΕΝΤΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-532-3
Σελίδες
336

Το ανεκπλήρωτο παραμένει αναπόδραστο

Η Πέρσα Κουμούτση γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου και παρακολούθησε μαθήματα αυτόματης μετάφρασης και διερμηνείας, από τα αραβικά στα αγγλικά, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου, AUC. Ήλθε στην Ελλάδα το 1983 και τα πρώτα χρόνια δίδαξε στη μέση και ανώτερη εκπαίδευση, ενώ από το 1992 ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του νομπελίστα λογοτέχνη Naguib Mahfuz, έργα άλλων Αράβων δημιουργών, αραβική ποίηση, καθώς και το Κοράνι. Το 2001 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για το σύνολο των μεταφράσεών της και το 2006 το αιγυπτιακό κράτος τής απένειμε τιμητικό μετάλλιο για τη συνεισφορά της στην προώθηση και προβολή της αιγυπτιακής και αραβικής λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο της, «Καφέ Κλεμέντε», η ηρωίδα Ελισάβετ Παπαντωνίου, σε ηλικία 80 χρονών, απομονωμένη στο σπίτι της στο Φάληρο, έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της, όταν τυχαία ανακαλύπτει ένα θεατρικό σενάριο. Αυτή είναι η αφορμή για την παρουσίαση της ιστορίας της. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και ο αφηγητής παντογνώστης. Η Ελισάβετ, αφού σπούδασε στη σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, καταξιώθηκε στο χώρο αυτό και η φήμη της εξαπλώθηκε παντού. Τα πάντα στη ζωή της τα σχεδίαζε και τα προγραμμάτιζε με απώτερο στόχο τις επιτυχίες της στο θέατρο. Δεν επέτρεπε στον εαυτό της να ασχοληθεί σοβαρά με οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Είχε θεσπίσει τους δικούς της ηθικούς κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς, οι οποίοι την εξυπηρετούσαν και τη συνέφεραν χωρίς να της αποσπούν χρόνο από την καριέρα της. Ο γάμος της με έναν καταξιωμένο επίκουρο καθηγητή, με αριστερές πεποιθήσεις, της χάρισε τρία χρόνια ηρεμίας και γαλήνης. Της έδωσε συγκινήσεις που ποτέ δεν είχε το χρόνο να βιώσει. Όμως η παράλληλη ερωτική της σχέση με έναν συμπρωταγωνιστή της και η καλλιτεχνική κάμψη της την οδήγησαν σε άρνηση για τη ζωή και τον Αλέξανδρο. Τα γεγονότα αυτά εκτυλίσσονται λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο ιστορικό αυτό πλαίσιο βλέπουμε τη δράση διαφορετικών ανθρώπων. Ο Αλέξανδρος, ως ιδεαλιστής, εμπλέκεται στα γεγονότα, ενώ η Ελισάβετ αδιαφορεί για τα γεγονότα και συνεχίζει να ερμηνεύει ρόλους στο θέατρο ικανοποιώντας τις επιθυμίες της.

Η συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία της ηρωίδας της βασιζόμενη σ’ ένα θεατρικό σενάριο το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της Ελισάβετ. Η ηρωίδα ταυτίστηκε τόσο πολύ με το ρόλο της στο συγκεκριμένο θεατρικό ώστε να μην μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα. Αυτό το γεγονός την επηρέασε σε σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε να πάρει την περίοδο που υποδυόταν το ρόλο. Η Πέρσα Κουμούτση, χρησιμοποιώντας περιγραφικό λόγο, διανθισμένο με πλούσιες εκφράσεις, αποτυπώνει την τραγικότητα της ηρωίδας της, η οποία στο βωμό των επιτυχιών της και των ατομικών της ονείρων θυσιάζει οτιδήποτε χρειαστεί. Είναι ένας τραγικός ήρωας που πιστεύει ότι παραπλανά τη μοίρα και το πεπρωμένο του θεωρώντας ότι ελέγχει τα πάντα στη ζωή του. Όμως, η ζωή την εκδικείται και της φανερώνει το πραγματικό της πρόσωπο το οποίο απόφευγε συνεχώς να δει. Έτσι χάνεται στον κόσμο των ψευδαισθήσεων καθώς αυτό που είχε μάθει στη ζωή της ήταν να καθορίζει τα πάντα η ίδια. Είχε μάθει να ζει μόνο στη σκηνή του θεάτρου και όχι στη σκηνή της ζωής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ