Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΖΩΝ

16.06.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΖΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1410-0
Σελίδες
354

Μακριά από την καρδιά των γεγονότων

Το βιβλίο του ιστορικού (γενν. 1944) Μιλτιάδη Χατζόπουλου διαδραματίζεται στην Κύπρο κατά την περίοδο του αντι-αποικιακού Αγώνα. Αποτυπώνει τους προβληματισμούς ενός εφήβου ο οποίος δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του και γι΄αυτό μένει μετέωρος ανάμεσα στον κόσμο των εξεγερμένων συνομηλίκων του και τα στεγανά της μεσοαστικής οικογένειάς του. Όταν η μητέρα του Δημήτρη Δωρίδη πεθαίνει από μια επιπλοκή της αρρώστιας της, ο πατέρας του, που θέλει να ανέβει κοινωνικά, αντί να παντρευτεί την κοπέλα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση για τρία χρόνια, σχετίζεται με την αδελφή ενός εργολάβου και ετοιμάζεται να την παντρευτεί. Βγάζει το γιο του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τον γράφει στην Αγγλική Σχολή ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους «ταραξίες». Παράλληλα ο Δημήτρης, που έχει φιλολογικά ενδιαφέρονται και απεχθάνεται τη βία, μυείται στον έρωτα από την Αγγλο-ιρλανδή Σάρα και αρχίζει να κάνει παρέα με την Άννα, κόρη αγγλικανού πάστορα.

Η ιστορία του κεντρικού ήρωα «δένεται» με τα γεγονότα, ενώ μέσα από τα πρόσωπα, κύρια και δευτερεύοντα, σκιαγραφείται ο χαρακτήρας των Κυπρίων. Η γλώσσα είναι λόγια - ο συγγραφέας ακολουθεί ένα ανορθόδοξο γλωσσικό ιδίωμα, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει. Πάντως, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης θα απολαύσει και μία καθόλου ανεκδοτολογική εκδοχή της κυπριακής διαλέκτου: τα κυπριακά της Φροσούς, μιας νεαρής χωριατοπούλας που προσλαμβάνεται ως οικιακή βοηθός από τη μητριά του Δημήτρη, μας φάνηκε ό,τι πιο αυθεντικό έχουμε διαβάσει σχετικά τα τελευταία χρόνια. Η εκπληκτική περιγραφή της τοπογραφίας, κυρίως της Λευκωσίας, αλλά και των μεσαιωνικών μνημείων της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, φανερώνουν τη βαθιά γνώση και την αγάπη που έχει ο συγγραφέας για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Παρά τις αφηγηματικές του αρετές, το μυθιστόρημα μοιάζει ανολοκλήρωτο ως εγχείρημα. Αυτό οφείλεται κυρίως, κατά τη γνώμη της υπογράφουσας, στο χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα, ο οποίος δεν απομακρύνεται από την εφηβική ομφαλοσκόπησή του. Ίσως όμως να οφείλεται και στο ότι, όπως διαβάζουμε, το «Εν μέρει ελληνίζων» αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, το δεύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αν είναι έτσι, θα περιμένουμε και τη συνέχεια της ιστορίας του Δημήτρη πριν εκφέρουμε οριστικές κρίσεις. Μια τελευταία παρατήρηση αφορά τον τίτλο: παράφραση ενός γνωστού στίχου του Κ. Π. Καβάφη («εν μέρει εθνικός κ΄εν μέρει χριστιανίζων»), παραπέμπει ίσως στην αβεβαιότητα του ήρωα και στην αμφισημία των επιλογών του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ