Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΓΗ

02.06.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΓΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-98045-3-0
Σελίδες
105

Αφιερωμένο στις γυναίκες της Μικράς Ασίας και του Πόντου

Και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω
                                                Κασσιανή

Ένα καλαίσθητο λεύκωμα-φόρο τιμής στις γυναίκες που έζησαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, δημιούργησαν οι Γιάννης και Νάντια Σαραντοπούλου: και το δημιούργησαν με αγάπη και μεράκι τέτοιο, ώστε να συνδυάζει την αισθητική με την παράδοση και κυρίως με την επείγουσα ανάγκη να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας.

Το λεύκωμα στα κείμενα και τις φωτογραφίες του, συμπυκνώνει το μύθο και την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τις κοινωνικές συνθήκες και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου, εστιάζοντας στο γυναικείο πληθυσμό των περιοχών αυτών. Μέσα απ' τις σελίδες του προβάλλουν η σκληρά εργαζόμενη και άρρηκτα δεμένη με τη μάνα-γη αγρότισσα, η μορφωμένη και ''Ευρωπαία'' στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της αστή και βέβαια η περίφημη για την ομορφιά και το νάζι της Σμυρνιά: όλες συναντώνται και συνυπάρχουν σ' αυτή τη μικρή κιβωτό μνήμης.

Οι υπέροχες, παλιές φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι άκρως συγκινητικές: γυναίκες της υπαίθρου που δουλεύουν τη γη, γυναίκες-εστιάδες μπροστά σε σπιτικούς φούρνους κι αργαλειούς, αλλά και γυναίκες καλοζωϊσμένες που καμαρώνουν στολισμένες σαν φρεγάτες (για να θυμηθώ τον Μικρασιάτη παππού μου), χαμογελούν απ' τα βάθη του χρόνου και μας ταξιδεύουν σε εποχές και σε τόπους ευτυχισμένους, πριν το βίαιο ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Η έκδοση συμπληρώνεται με τα βιογραφικά σημειώματα σημαντικών Μικρασιατισσών γυναικών όπως οι συγγραφείς Διδώ Σωτηρίου και Μαρία Ιορδανίδου, η δημοσιογράφος Έλλη Παππά, η ποιήτρια και τεχνοκριτικός Ελένη Βακαλό κ.ά., αλλά και με μια συνοπτική ιστορία του ελληνικού γυναικείου κινήματος. Ο Γιάννης και η Νάντια Σαραντοπούλου αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για τη συγκέντρωση του αρχειακού φωτογραφικού υλικού όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα. Στο σύνολό του, ένα βιβλίο-κόσμημα που θα συγκινήσει αλλά και θα συντροφέψει ευχάριστα τους αναγνώστες, καθώς θα το ξεφυλλίζουν ξανά και ξανά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ