Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΗΣ

02.06.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-98074-4-9
Σελίδες
260

Το μυστικό της Νύμφης

Η Νατάσα Γκουτζικίδου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί ενώ κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία. Μετά το πρώτο της μυθιστόρημα «Το μυστικό των αλόγων», μας δίνει ένα ακόμα μυθιστόρημα με τίτλο «Ο χορός της νύμφης».

 Η ιστορία διαδραματίζεται στο Πέτρινο, ένα χωριό με λιγοστούς κατοίκους που χρονολογείται από το 200 μ.Χ.. Απέναντι από το χωριό δεσπόζει η μονή του Αγίου Στεφάνου με την οποία ανοίγει το πρώτο μέρος του βιβλίου και είναι η σκηνή δράσης με κύρια πρόσωπα τις μοναχές, μέχρι να περάσουμε στο δεύτερο μέρος όπου αρχίζει η κυρίως αφήγηση της ιστορίας. Σύμφωνα με το μύθο, οι κάτοικοι του Πέτρινου είναι οι απόγονοι των Σατύρων και έτσι εξηγείται η ύπαρξη του αγάλματός του στην κεντρική πλατεία. Η Σμαράγδα, ο κύριος φορέας της δράσης στο δεύτερο μέρος, είναι μια δασκάλα που αποφασίζει να πάρει μετάθεση στο χωριό αυτό. Όλοι είναι ενάντιοι στην απόφαση της αυτή και οι κάτοικοι του χωριού απορούν με τον ερχομό της. Ο τόπος αυτός δεν αρμόζει στις συνήθειες μιας νεαρής κοπέλας. Τη φιλοξενεί ο παλιός δάσκαλος του χωριού, ο Κώστας Παπαντωνίου και τη βοηθά να προσαρμοστεί. Οι ντόπιοι είναι κλειστοί και απομονωμένοι άνθρωποι, καχύποπτοι και αρνητικοί σε κάθε είδους αλλαγές. Ωστόσο η Σμαράγδα τους πλησιάζει και καταφέρνει με το χρόνο να γίνει αποδεκτή. Ο Μαρίνος Δεληγιάννης είναι ο ευεργέτης του χωριού και κάθε απόφαση που παίρνεται πρέπει να έχει την έγκρισή του. Η εξουσία αυτή συνοδεύεται από δυναστικά χαρακτηριστικά. Η Σμαράγδα δεν μπορεί να διοργανώσει εορτές στο σχολείο λόγω της άρνησής του και έτσι αρχίζει μια σύγκρουση μεταξύ τους η οποία έχει αλλού τα αίτιά της. Η ηρωίδα συνδέεται με το παρελθόν του Πέτρινου και γι΄ αυτό επέστρεψε. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της; Ποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες θα την κάνουν να παρεκκλίνει για λίγο; Οι μοναχές του Αγίου Στεφάνου συνδέονται με την ιστορία της Σμαράγδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Η συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο σε δύο άνισα μέρη, το πρώτο μέρος είναι πολύ μικρότερο του δεύτερου. Το πρώτο μέρος αφορά το πιο σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος και γίνεται κατανοητό μετά το πέρας του δεύτερου μέρους. Έτσι η αφήγηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και ο αναγνώστης βρίσκεται συνεχώς σε αναμονή και αγωνία για τη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων και τη λύση του μυστηρίου της Σμαράγδας. Η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το μυστικό της ηρωίδας μέχρι το τέλος του βιβλίου. Συνεπώς το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και απνευστί. Η γλώσσα είναι περιγραφική και πολλές εικόνες δημιουργούνται στη φαντασία του αναγνώστη. Η επιτυχία του βιβλίου του βασίζεται κατά πολύ στην πλοκή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ