Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΟΙΔΑ

17.05.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1820-9
Σελίδες
451

Μια αιώνια Ομάδα

Ο Αθανάσιος Σ. Πανταζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Πληροφορική και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων.

Το «Οίδα» είναι το πρώτο του βιβλίο. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιστορικές πινελιές. Όταν ο καθηγητής Σιδηροκαστρίτης πεθαίνει ξαφνικά, ο βοηθός του ο Στέλιος βρίσκεται στη λίστα των υπόπτων. Λίγο αργότερα, ο Στέλιος δέχεται επισκέψεις από έναν άνδρα και μια γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η κόρη του καθηγητή. Η απόφαση να την βοηθήσει, θα οδηγήσει το νεαρό βοηθό σε ένα αδιάκοπο κυνηγητό από ανθρώπους και οργανισμούς που δεν μπορεί καν να φανταστεί. Θα έρθει σε επαφή με φίλους του καθηγητή, θα επισκεφθεί αρχαιολογικά μνημεία για να λύσει τους γρίφους που άφησε πίσω του ο καθηγητής και, τέλος, θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση πολύ ανώτερη από τον ίδιο. Όπου και αν βρίσκεται συναντά διαρκώς στοιχεία της Ομάδας Ε και τα ερωτήματα που του προκαλούνται γύρω από τη συγκεκριμένη ομάδα ολοένα αυξάνονται.

Το βιβλίο του Αθανάσιου Πανταζόπουλου ομολογώ πως δε με κέρδισε ευθύς εξ αρχής. Ο λόγος – τον οποίο αντιλήφθηκα μόλις τελείωσα το βιβλίο – ήταν η ελλιπής στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων, η τυπική παράθεση εικόνων και οι μακροσκελείς προτάσεις, οι οποίες αποδυναμώνουν την ένταση του κειμένου.

Όμως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, σ’ ένα τέτοιου είδους μυθιστόρημα τα ανωτέρω έχουν δευτερεύουσα σημασία, αφού πρωταρχικό ρόλο παίζει η υπόθεση και η εξέλιξή της. Σ’ αυτό το σημείο ο συγγραφέας τα καταφέρνει αρκετά καλά, καθώς καταπιάνεται με ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους εδώ και αιώνες, την Ομάδα Ε. Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται με έντονο ρυθμό και διαρκή ροή, γεγονός που μεταφέρει στον αναγνώστη την ένταση και τον παλμό ενός συνεχούς κυνηγητού. Επίσης, ιδιαίτερα θετική είναι η επιμέλεια του συγγραφέα στις αναφορές σχετικά με τα αρχαιολογικά μνημεία. Η πλοκή στο πρώτο μισό του βιβλίου ξεδιπλώνεται αργά και σταθερά, αλλά στο δεύτερο μισό γίνεται ακόμα πιο γρήγορα, καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι απλή, χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές και διάφορα άλλα γλωσσολογικά τερτίπια. Οι διάλογοι του κειμένου είναι λιτοί και προσεγμένοι κι έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος να πλατειάσουν. Ο τίτλος είναι άκρως πετυχημένος από κάθε άποψη, όπως και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το «Οίδα» είναι ένα μυθιστόρημα που δεν απογειώνει την αγωνία του αναγνώστη, αλλά σε καμία περίπτωση το κοινό δεν θα παραπονεθεί για τις ώρες που θα διαθέσει για την ανάγνωσή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ