Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΖΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ

16.05.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΖΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-3145-0
Σελίδες
87

Ο Γ. Ν. Χαριτωνίδης γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κερύνειας και υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του, όταν συνελήφθη αιχμάλωτος το 1974 κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μετά την απελευθέρωσή του από τις τουρκικές φυλακές, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το πρώτο του βιβλίο «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια» (Κέδρος, 2003) απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου.

Ο Χαριτωνίδης επιστρέφει για πρώτη φορά στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη το 2003, λίγο μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση που αποφάσισε αιφνιδιαστικά το παράνομο κατοχικό καθεστώς τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. Για να μεταβεί ένας Ελληνοκύπριος στα κατεχόμενα πρέπει να επιδείξει ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σημεία ελέγχου κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Δεν επιτρέπεται, αρχικά τουλάχιστον, η διανυκτέρευση στα κατεχόμενα. Ο συγγραφέας επισκέπτεται όχι μόνο τη γενέτειρά του, αλλά και άλλες περιοχές στα κατεχόμενα. Συναντάει Τουρκοκύπριους, συγχωριανούς και άλλους, με κοινές αναμνήσεις  Αφηγείται ανθρώπινες ιστορίες από τον πόλεμο, ανακαλεί τις οδυνηρές στιγμές της αιχμαλωσίας και της μεταφοράς του στην Τουρκία, παρατηρεί τις αντιδράσεις των άλλων που σαν κι εκείνον επιστρέφουν πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια στη γενέθλια γη.

Μέσα από 37 αριθμημένα κεφάλαια που σπάνια ξεπερνούν σε έκταση τη μισή σελίδα και ένα ξεχωριστό κείμενο στο τέλος, «Το σουγιαδάκι», στο οποίο ένας Ελληνοκύπριος νοσηλεύεται δίπλα σε έναν Τουρκοκύπριο που του έκλεψε το σουγιά  όταν συνελήφθη αιχμάλωτος το 1974, ο Χαριτωνίδης μιλάει απλά και λιτά για τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, την ανεμελιά της εφηβείας, τη βιαιότητα του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την πίκρα του εκτοπισμού. Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν, το τότε διεκδικεί το μερίδιό του στο τώρα: κι όμως, στο τέλος αυτού του οδοιπορικού στον τόπο και το χρόνο, o συγγραφέας βλέπει από ψηλά ένα χωράφι που το ’74 ήταν σπαρμένο με στρατιωτικά κράνη να είναι γεμάτο κόκκινα, κίτρινα και μωβ χρώματα, γιατί «Οι παπαρούνες, οι μαργαρίτες και οι ανεμώνες βλασταίνουν πάντα στην ώρα τους» (σελ.81).

Το βιβλίο συνοδεύεται από κατατοπιστικούς χάρτες και φωτογραφίες των περιοχών που επισκέπτεται ο Χαριτωνίδης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ