Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΤΩΝ ΑΣΕΒΩΝ ΜΟΥ ΦΟΒΩΝ

03.05.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΤΩΝ ΑΣΕΒΩΝ ΜΟΥ ΦΟΒΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-478-2
Σελίδες
266

Οδοιπορικό στην Πόλη

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το σχέδιο, το θέατρο και την πεζογραφία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια αναφορά, μια προσωπική κατάθεση και ματιά της Κωνσταντινούπολης. Ξεκινώντας ο συγγραφέας μάς παραθέτει το ιδιαίτερο δέσιμό του με την Πόλη, το οποίο έχει τις ρίζες στην παιδική του ηλικία. Κατόπιν μας μεταφέρει μερικά χρόνια πριν, σ’ ένα ταξίδι του στην Τουρκία. Εκεί μας αποκαλύπτει τις συναναστροφές με τους ανθρώπους, «φωτογραφίζει» τα κτίρια και τους δρόμους, τις αγορές και τα σοκάκια. Ο αφηγητής και ήρωας της ιστορίας βρίσκεται σε τραπέζια με εξέχουσες προσωπικότητες, σε καφενεία με απλούς ανθρώπους, ζει μερικές μέρες σε μια πόλη που, μολονότι την έχει επισκεφτεί και άλλες φορές, σ’ αυτό το ταξίδι τού αποκαλύπτονται πράγματα και καταστάσεις που δεν είχε γνωρίσει πρωτύτερα.

Προσωπικά, όταν ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο, είχα αρκετούς ενδοιασμούς. Από τον τίτλο άλλωστε ήταν ξεκάθαρο τι θα ακολουθούσε στις σελίδες του. Όμως λίγο λίγο διαπίστωσα ότι τελικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Οι εικόνες που περιγράφονται με εξαιρετική ακρίβεια και είναι σαν να τις βλέπεις μπροστά σου, οι χαρακτήρες των ανθρώπων που σκιαγραφούνται με ιδιαίτερη μαεστρία και ρεαλισμό και τέλος, ένας ήρωας, ένα πρόσωπο καθ’ όλα ανθρώπινο, με δεμένο στα νώτα του το παρελθόν που βιώνει τις προσωπικές του αποκαλύψεις με ρομαντική αφέλεια και συναισθηματισμό, το κάνουν συναρπαστικό.

Το συγγραφικό ύφος του Γιάννη Ξανθούλη είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Με ήπιο τόνο παρουσιάζει ο συγγραφέας την ιστορία του, προσθέτοντας, όπου κρίνει αναγκαίο, πινελιές έντασης και ενδότερων εκρήξεων. Στο κείμενο δεν υπάρχουν λογοτεχνικές υπερβολές, ενώ οι διάλογοι είναι «ντυμένοι» με λιτότητα και ρεαλιστική διάθεση. Η αφήγηση, όπως είναι ευνόητο, γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, αφού αποτελεί μια προσωπική μαρτυρία του ίδιου του συγγραφέα.

Το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που σημειώνει με ιδιαίτερο τρόπο την άφεση του ατόμου στη βίωση του ταξιδιού, αφού το τέλος του δεν έχει ουδεμία σημασία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, ακόμα και για εκείνους, όπως ο υπογράφων τη συγκεκριμένη κριτική, που δεν έχουν σχέση ή δε γνωρίζουν την Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ