Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ

17.03.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3835-2
Σελίδες
127

Βίωμα και ιστορία

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκή; Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και θεωρία μέσων επικοινωνίας στη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε στο περιοδικό «Διαβάζω». Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η «Ανάκριση» είναι το δεύτερο βιβλίο του που έχει εκδοθεί.

Ένας πατέρας κοιτάει αμήχανος από τη μισάνοιχτη πόρτα την (ενήλικη) κόρη του που στέκεται γυμνή μπροστά στον καθρέφτη του μικρού δωματίου που έχει ετοιμάσει για εκείνη στο διαμέρισμά του. Ο μπαμπάς είναι ο εξηντάρης Κωστής με το αριστερό παρελθόν και η κόρη η Μαρίνα, 30 ετών, εικαστική καλλιτέχνις και ανορεξική. Η Μαρίνα, που έχει ως ίνδαλμα τη γνωστή Σέρβα (πρώην Γιουγκοσλάβα) περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, κακοποιεί το σώμα της κάνοντας τέχνη και προσπαθεί να κάνει τον πατέρα της να μιλήσει για τα βασανιστήρια που υπέστη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ την περίοδο της χούντας. Όμως εκείνος τα έχει αφήσει όλα πίσω του. Δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτά – κι ας νομίζουν η Μαρίνα και η Ρέα, η γυναίκα του (που έχει πεθάνει), ότι πρέπει να «τα βγάλει από μέσα του», γιατί πριν ήταν «ένας άλλος άνθρωπος». Είναι το μυστικό του – και θέλει να το κρατήσει, παρακάμπτοντας τις ερωτήσεις που του θέτει πιεστικά η κόρη του, ακόμα και με το αίμα της. Γιατί η Μαρίνα, χρόνια τώρα, ψάχνει το παρελθόν του – και το βρίσκει μέσα από τις αφηγήσεις πρώην βασανιστών και των θυμάτων τους σε εφημερίδες και βιβλία. Θέλει όμως να το επιβεβαιώσει απ’ τον ίδιον – γιατί άραγε;

Η ιστορία αναπτύσσεται κυρίως σε εσωτερικούς και σε ελάχιστους εξωτερικούς χώρους: δωμάτια διαμερισμάτων, αίθουσες τέχνης, στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας. Ο συγγραφέας ξεκινάει παραθέτοντας την ιστορία, συνεχίζει «ζουμάροντας» στα πρόσωπα και κορυφώνει τη σύγκρουση πατέρα και κόρης, για να αποκλιμακώσει την ένταση με ένα καθαρτήριο τέλος. Σταδιακά προσθέτει τις ψηφίδες στο παρελθόν του Κωστή – που, ωστόσο, δεν έχει σημασία αυτό καθαυτό. Η τεχνική θυμίζει θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, καθώς η αφήγηση περιλαμβάνει διαλόγους και πολλούς εσωτερικούς μονολόγους (η Μαρίνα απευθύνεται στον Κωστή, εκείνος στη Ρέα ή στον εαυτό του), οι οποίοι γίνονται αναπόσπαστο μέρος της πλοκής. Η γλώσσα είναι στρωτή και ρεαλιστική. Η περφόρμανς ωθεί το σώμα στα άκρα, γιατί ο πόνος λυτρώνει από την αγωνία του θανάτου (σελ. 102), όπως λέει η Αμπράμοβιτς μέσω της Μαρίνας. Η μνήμη «ξυπνάει» και η επικοινωνία αποκαθίσταται.

Στο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη μπορεί κανείς να δει το αίτημα μιας νεότερης γενιάς (της δικής του), που έζησε λίγο ή καθόλου την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα, να «ανακρίνει» την προηγούμενη γενιά - όχι, όμως, για να την ψέξει, αλλά ίσως για να βρει το συνδετικό κρίκο που τις ενώνει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ