Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

17.03.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-89937-3-0
Σελίδες
256

In-between

Η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού ν' αντιληφθεί
όλα όσα υπάρχουν, είναι μια πράξη ελέους

                                       Χ. Φ. Λάβκραφτ

Οι έντεκα ιστορίες στη συλλογή αυτή διηγημάτων της Χρύσας Μπαχά αποτελούν έντεκα σκοτεινά μονοπάτια που ξεκινούν από την πραγματικότητα, για να οδηγήσουν τους ήρωές τους αλλά και τον αναγνώστη στην ενδιάμεση εκείνη περιοχή, όπου δυνάμεις και οντότητες υπερκόσμιες περιμένουν ή, πιο σωστά, καραδοκούν σιωπηλά και υπομονετικά...

Κάθε μία από τις ιστορίες, ακολουθώντας τη ''σχολή'' των Λάβκραφτ και Μάχεν, ξετυλίγει το μίτο της στο λαβύρινθο της φαντασίας - η έννοια όμως του φανταστικού αποδίδεται όχι ως γέννημα του μυαλού, αλλά ως μια μορφή παράλληλης πραγματικότητας, προς την οποία ένα αντικείμενο, ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός ανοίγει μια πύλη. Ξεχώρισα τη ''Μαύρη γάτα'', μια έξυπνη παραλλαγή της γνωστής, παλιάς δεισιδαιμονίας, το ''Μενταγιόν''- όπου σταδιακά κορυφώνεται η αποκάλυψη ενός εφιαλτικού μυστικού από το παρελθόν, και το καλύτερο κατά την εκτίμησή μου διήγημα της συλλογής, ''Το πλάσμα'': σύγχρονοι και αρχαίοι μύθοι συναντώνται μέσα σ' ένα σκηνικό παράνοιας, βγαλμένο κατευθείαν από την ταινία ''Αποκάλυψη τώρα'' του Κόπολα.

Η γλώσσα του κειμένου δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή δουλειά του Ιωάννη Π. Βλαζάκη που εικονογραφεί το βιβλίο. Τα έντεκα μελαγχολικά τοπία στα ασπρόμαυρα σχέδια, που συνοδεύουν την αρχή κάθε ιστορίας και παραπέμπουν αισθητικά στις γκραβούρες του 19ου αιώνα, εικονίζουν τη φύση στατική, αινιγματική και σχεδόν απειλητική. Η ανθρώπινη παρουσία περιορίζεται σε λίγες αχνές μορφές ή στις ταφόπλακες των νεκροταφείων σε κάποιες από τις εικόνες. Θα σας πρότεινα να προσέξετε το εξώφυλλο και πιο συγκεκριμένα τα γράμματα που διαγράφονται, τα οποία συναντά ξανά ο αναγνώστης το καθένα ξεχωριστά, στα σχέδια των εσωτερικών σελίδων: παραπέμπουν σε μια πολύ γνωστή φράση από ένα κορυφαίο λογοτεχνικό έργο. Εν κατακλείδι, τα ''Σκοτεινά μονοπάτια'' είναι ένα ''μικρό το δέμας'' αλλά υψηλής αισθητικής βιβλίο, όπου περιεχόμενο και μορφή δικαιώνουν απολύτως τον τίτλο του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ