Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΣΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

03.03.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΣΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0286-9
Σελίδες
197

Ένας μεταθανάτιος απολογισμός και το ταξίδι μιας ψυχής

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε το 1955 στην Πόβλα Θεσπρωτίας και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Το βιβλίο του ''Σαν το λίγο το νερό'' αποτελεί, όπως λέει ο ίδιος, το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας πλάι στα ''Ν' ακούω καλά το όνομά σου'' (1993) και ''Τους τα λέει ο θεός'' (2002). Ξεκίνησε με την ποιητική συλλογή ''Ψηλαφίσεις'' το 1985 και συνέχισε ως διηγηματογράφος. Έχει υπηρετήσει πιστά τη μυθοπλασία στο διήγημα.

Στο νέο του αυτό μυθιστόρημα ο ήρωας πεθαίνει και, αφού η ψυχή του πάρει τη μορφή μιας πεταλούδας, αρχίζει τις περιπλανήσεις του στο σύμπαν. Διατηρεί τη μνήμη του και τη συνείδησή του, παρ' όλο που είναι νεκρός. Ξεκινά ένα μεταθανάτιο απολογισμό της ζωής του και των πράξεών του. Παραθέτει κυρίως τις αδυναμίες του, όπως τις προδοσίες, τη δειλία του, τη μικρότητά του, τη λαγνεία του και την αυταρέσκειά του. Ο αφηγητής, που ταυτίζεται με το συγγραφέα, κατηγορεί τον εαυτό του για την έλλειψη συμπόνιας, την κολακεία, τη μισανθρωπία, την ψευδοευφυΐα του και την ατομικότητα. Κινείται πίσω και μπροστά στο χρόνο και συναντά έναν ''απεσταλμένο'' του θεού. Ο μεγάλος πόθος του ήρωα-πεταλούδα είναι η επιστροφή στο χωριό του, όπου όλα είναι υπέροχα. Εκεί αφήνεται στο άκουσμα των γυναικών του χωριού, οι οποίες διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν και ιδίως από τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Χρησιμοποιεί το ηπειρώτικο ιδίωμα για να περιγράψει τη ζωή στο χωριό. Μέσα από αυτό το ταξίδι στο γενέθλιο τόπο του και την εξύμνηση του χωριανικού τρόπου ζωής και της μητρικής του γλώσσας, ο συγγραφέας προβαίνει σε μια αντιπαράθεση της αποξενωμένης και χωρίς συναισθήματα ζωής στην πόλη με τον ''ευχαριστημό'' της ζωής στο χωριό. ''Οι άνθρωποι της πόλης απαρνήθηκαν το δικό τους ατίμητο πλούτο χάριν των μετρήσιμων ένυλων και άυλων αγαθών... Σαν η μοναδική ιδιότητα του ανθρώπου να είναι πλέον η αγοραστική''.

Ο συγγραφέας καταθέτει τους προβληματισμούς του όσον αφορά την αλλοτρίωση του ανθρώπου στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Χρησιμοποιεί φιλοσοφικό και στοχαστικό λόγο και εξαίρει τις ανησυχίες του για τη ρηχότητα της ζωής των αστών, η οποία αγγίζει και τη γλώσσα. Ο λόγος των αστών πια δεν έχει ψυχή. Ο Σωτήρης Δημητρίου χρησιμοποιεί πυκνή γλώσσα. Σε μικρές προτάσεις κρύβονται μεγάλα νοήματα. Για τον ίδιο, κάθε φράση δημιουργείται με ιδιαίτερη ευλάβεια. Είναι τόσο προσεγμένος και δουλεμένος ο λόγος του, που κάθε περίοδος λόγου διατηρεί μια αυταξία και πλησιάζει την τελειοποιημένη της μορφή τόσο εκφραστικά όσο και νοηματικά. Αποτελεί μια "γλωσσική" όαση στην ''άχρωμη'' γλωσσικά καθημερινότητά μας, την οποία τείνει να μιμηθεί και η σύγχρονη λογοτεχνία. Ο ιδιαίτερα φροντισμένος ελληνικός του λόγος δεν έχει να κάνει με λεξιθηρικό κυνήγι για λόγους επίδειξης, αλλά με το κυνήγι της ουσίας και της πληρότητας που πραγματώνεται μέσω των κατάλληλων λέξεων και φράσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ