Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ

17.02.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-513-0
Σελίδες
163

Μια αστυνομική ιστορία «ελευθέρας»

Ο Φίλιππος Δρακονταειδής γεννήθηκε το 1940. Είναι πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Το πρώτο βιβλίο του κυκλοφόρησε το 1962. Το 1995 αποκήρυξε μεγάλος μέρος του συγγραφικού έργου του και ξανάγραψε πολλά από τα κείμενά του. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1981, ενώ είναι Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει σε μια σειρά αστυνομικών ιστοριών που, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, θα κυκλοφορεί μια ιστορία κάθε μήνα. Στο εν λόγω λοιπόν έργο, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται νεκρή σε κεντρικό σημείο των Αθηνών. Ενώ διεξάγονται οι έρευνες, διαρκώς και περισσότεροι ύποπτοι βγαίνουν στο προσκήνιο. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να κουκουλώσουν την όλη υπόθεση. Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου ψάχνει, ρωτά, αναζητά το οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στην ταυτότητα του δράστη. Καθώς συναντά πολλούς επιφανείς ανθρώπους, που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, διαπιστώνει ότι το έργο του δεν είναι επ’ ουδενί εύκολο. Και σύντομα έρχεται αντιμέτωπος και με την αδράνεια της αστυνομίας. Τελικά ο ένοχος θα συλληφθεί ή θα διαφύγει;

Το έργο αυτό του Φίλιππου Δρακονταειδή είναι ένα κείμενο που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το εντάξουμε στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα. Εδώ τον πρώτο ρόλο δεν παίζει η πλοκή και η εξέλιξή της, αλλά το ύφος και η γλώσσα του συγγραφέα, που με χλευαστικό και σαρκαστικό τρόπο παρασέρνουν τον αναγνώστη στην καταιγιστική ροή του κειμένου. Ήρωας και αφηγητής ταυτίζονται, γεγονός που δίνει μια πιο προσωπική υπόσταση στο βιβλίο. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι, πριν ξεκινήσει την αφήγηση, ο συγγραφέας υποδεικνύει και ποια μουσική υπόκρουση θα μπορούσε (ή θα έπρεπε) να συνοδεύει την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Φαίνεται ότι ο Φίλιππος Δρακονταειδής έχει αναγνωρίσει το ταλέντο του ως λογοτέχνης και αναλόγως μεταχειρίζεται την έμπνευσή του. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε κάθε ανάλογη περίπτωση είναι ότι ο δημιουργός με το έργο του χωρίζει το κοινό σε δύο κατηγορίες: αυτούς που τους αρέσουν και εκείνους που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τα δημιουργήματά του.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα απολαυστικό και ιδιαίτερα καυστικό βιβλίο, όπου ο αναγνώστης, όπως μας πληροφορεί και ο συγγραφέας, δε θα ξοδέψει παραπάνω από τρεις ώρες, διαβάζοντάς το.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ