Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ

01.02.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0287-6
Σελίδες
229

Το πάθος του ελληνικού λαού για χαρισματικούς ηγέτες

Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στο Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο, το Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο και άλλους.

Το μυθιστόρημά του, ''Χρονικό του Δαρείου'', όπως μας λέει ο συγγραφέας ''περιγράφει την πραγματικότητα που το ίδιο δημιουργεί. Επομένως, πρόσωπα και καταστάσεις εντάσσονται αναγκαστικά σε αυτή την επινοημένη πραγματικότητα''. Ωστόσο, από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως ό,τι γράφεται του είναι αρκετά γνωστό. Στην πραγματικότητα ο Δαρείος δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Παπανδρέου που παρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΠΑΓΑΛΑΚ, το οποίο προέρχεται από μια υποτιθέμενη αρχέγονη ελληνική φυλή, τους Γατάν, οι οποίοι είχαν ως σύμβολο τον άνδρα-γάτο. Τον Παπανδρέου τον ονομάζει Δαρείο από το υποτιθέμενο ψευδώνυμό του της εποχής του παράνομου αγώνα. Το "Χρονικό" του προέδρου το γράφει, μετά το θάνατό του, ο έμπιστος γραμματικός του σε α' πρόσωπο. Παραλλάσσονται ονόματα προσώπων και κομμάτων, τα οποία είναι αλλαγμένα και κανείς δεν είναι ακριβώς αυτός που υπονοείται ότι είναι. Απαρηγόρητος, αλλά υπερήφανος, ο γραμματικός του Δαρείου περιγράφει τη λαμπρή πορεία της παράταξης και του αρχηγού του, τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές και ερωτικές αλλαγές. Αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα επαναστατικά και πολιτικά κινήματα, την ακμή τους τη διαδέχεται η παρακμή. Έτσι έγινε και με το ΠΑΓΑΛΑΚ. Ο αρχηγός πεθαίνει. Γενικότερα, περιγράφεται η γενεαλογία του κινήματος και οι διάφορες φάσεις της εξέλιξής του. Αναδεικνύεται η μετάλλαξη του τρόπου ζωής των στελεχών του κόμματος μετά την άνοδο στην εξουσία και τις νέες νοοτροπίες τους. Κυρίαρχο ρόλο έχει ο Δαρείος που ενσάρκωσε το όραμα της μεγάλης αλλαγής.

Το μυθιστόρημα αυτό του Γιατρομανωλάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτική παρωδία, καθώς γίνεται χρήση στοιχείων σάτιρας και παρωδίας, όπως είναι η υπερβολή, η καρικατούρα, η λεκτική ειρωνεία, η διακωμώδηση, η παραμόρφωση, η απομίμηση, η παιγνιώδης ενασχόληση. Υποστηρίζει μια συγκεκριμένη θεωρητική και πολιτική άποψη για το πολιτικό κόμμα και τον ιδρυτή του. Στέκεται όμως περισσότερο στην εξωτερική πολιτική εικόνα του Δαρείου-Ανδρέα. Το κυρίως σώμα του μυθιστορήματος, παρ' όλο που ονομάζεται "Χρονικό" δεν κρατά τη χρονολογική σειρά των συμβάντων, αλλά διηγείται με συνεχή πισωγυρίσματα την άνοδο του Δαρείου στην εξουσία. Αυτό που προβάλλεται και καυτηριάζεται είναι το πάθος του ελληνικού λαού που επιθυμεί χαρισματικούς ηγέτες και προσπαθεί με κάθε τρόπο, αν δεν υπάρχουν, να εφεύρει νέους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ