Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΒΥΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ

01.02.2009
facebook twitter linkedin email
Ο ΒΥΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2992-6
Σελίδες
172

Βυθός δεν υπάρχει μόνο στη θάλασσα

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε δικό του βιβλίο («Ο βυθός είναι δίπλα») Νίκος Αδάμ Βουδούρης γεννήθηκε στη Μεσσηνία. Σπούδασε αρχιτεκτονική. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, καθώς και σε ανθολογίες. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ.

Μια συλλογή διηγημάτων, στην περίπτωση που όλα τους είναι πονήματα του ίδιου συγγραφέα, τις περισσότερες φορές έχει ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των διαφορετικών ιστοριών. Αυτό ακριβώς γίνεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με τα διηγήματα αυτής της συλλογής του Νίκου Αδάμ Βουδούρη. Ο βυθός μπορεί να είναι ο θάνατος, το άγνωστο ή και η κατάντια - συμπεριφοράς ή στάσης ζωής. Το καθένα υπάρχει μόνο του, αν είναι σε αρκετά ενισχυμένη δόση ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο, αν η βαρύτητά του δεν είναι αρκετή.

Σε ένα φαινομενικά άτοπο συνδυασμό γεγονότων και ιστοριών, ο συγγραφέας περιδιαβαίνει γεγονότα, τοποθεσίες και συμπεριφορές που όλα τους έχουν ένα κοινό. Οι ήρωες και οι ηρωίδες, άσχετα από κοινωνική τάξη, ηλικία, φύλο ή οικονομική κατάσταση, καταλήγουν σε κάποιου είδους βυθό. Ο Καζαντζάκης λέει πως ο καθένας βάφει με τα δικά του χρώματα τον παράδεισο και την κόλασή του. Ο Νίκος Αδάμ Βουδούρης, όπως δηλώνουν οι ιστορίες του τουλάχιστον, πιστεύει ότι και ο βυθός του καθενός βάφεται με τα δικά του χρώματα.

Η μάνα και το μοιραίο που θα την οδηγήσει στο βυθό της τρέλας, στο «Λουτρικό», το μοιραίο στην πιο άσπλαχνη μορφή του. Το, θα μπορούσαμε να πούμε με μεταφυσική χροιά, διήγημα «Το καλό, άσπρο σπίτι» και ο βυθός, μεταφορικά ή κυριολεκτικά, των θεμελίων του σπιτιού, της οικογένειας ή της ύπαρξης ενός πρόωρα χαμένου νέου – του δεύτερου στη συλλογή. Ο εξαθλιωμένος μετανάστης και ο βυθός της πείνας και της εξαθλίωσης, μαζί με τη βυθισμένη ανθρωπιά του οργάνου της τάξης (Μπέκο παρμιτζάν), δίπλα ακριβώς στην αναβιωμένη ψυχασθένεια του παιδεραστή που ζωντανεύει σε μια φυσική καταστροφή, όπου ενώ όλα καίγονται, εκείνος στο βυθό του παίρνει ανάσα από τη σεξουαλική διαστροφή του (Και ο καιρός κατακόκκινος). Ιστορίες από τις ξεχασμένες στο χρόνο, ιδιαίτερες φιλίες και ο βυθός της πλήρους αποξένωσης δυο πρώην αγαπημένων (Τα σφαγεία) , μέχρι τη σεξουαλική παρόρμηση που σπρώχνει με το ζόρι ένα κουλό χέρι σε έναν αχόρταγο ...βυθό, για να γιγαντωθεί μια σεξουαλική φαντασίωση (Το πάνω χέρι) κ.ά..

Η γλώσσα του συγγραφέα είναι απλή, σε μικρές φράσεις συνήθως, μα καταφέρνει να γίνεται ιδιαίτερα περιγραφική, αν και αποφεύγει -και καλά κάνει– τη χρήση βαρύγδουπων επιθέτων. Η απρόβλεπτη εξέλιξη γίνεται κύριο χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των διηγημάτων του. Περιγράφει χωρίς να θολώνει τις εικόνες από το πολύ βάψιμο του –μεταφορικά- πινέλου του με την μπογιά και εξιστορεί το ίδιο αμερόληπτα με τον ιστορικό του μέλλοντος. Με αντικειμενικότητα ουδέτερου παρατηρητή και χωρίς καμία εμπάθεια, αλλά ούτε και συμπάθεια, για τους εμπλεκομένους, τις τάσεις τους ή τις πράξεις τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ