Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΙ

01.02.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-417-241-2
Σελίδες
200

Η Ομορφιά του Κοσμικού Παιχνιδιού

               Ο Θεός είναι μέσα μου,
                αλλιώς δεν υφίσταται.

                                      Wallace Stevens

Από την πρώτη εκείνη στιγμή που ο άνθρωπος- με τα πόδια του ακόμα κολλημένα στον πηλό της δημιουργίας, βγήκε από την μήτρα της φύσης και σήκωσε το βλέμμα του στην απεραντοσύνη του στερεώματος, γεννήθηκε μέσα του το ερώτημα της ύπαρξης του: γιατί βρίσκομαι εδώ; ποιός δημιούργησε εμένα κι όλα όσα το μάτι μου βλέπει;

Με αφετηρία αυτή την υπαρξιακή αγωνία, ''Το πρώτο μάτι'' του Γιώργου Πιπερόπουλου επιχειρεί όχι ν' απαντήσει σε εξ ορισμού αναπάντητα ερωτήματα, αλλά να δώσει τη δική του, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοχή- καταστάλαγμα εμπειρίας, διαβάσματος και προσωπικής αναζήτησης, για τη φύση αυτού που ονομάζουμε Θεό και για το σκοπό της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη.

Φυσικά το θέμα του βιβλίου δεν είναι πρωτότυπο, εκατοντάδες συγγραφείς ανά τους αιώνες εμπνεύστηκαν από το μυστήριο της κοσμικής δημιουργίας και προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν. Αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωριστό, είναι το έξυπνο εύρημα του συγγραφέα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους. Ο Θεός έρχεται για δεύτερη φορά στη γη, θέλοντας να μάθει την εξέλιξη των δημιουργημάτων του- η διεθνής αναστάτωση εξαιτίας της παρουσίας του, οδηγεί τους ηγέτες της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής καθεστηκυίας τάξης, να του στήσουν μια παγίδα για ν' ανατρέψουν τους ισχυρισμούς του: μια τηλεοπτική συνέντευξη σε παγκόσμια μετάδοση, με έναν αδίστακτο και γι' αυτό άκρως επιτυχημένο δημοσιογράφο.

Αλλα η συνέντευξη δεν έχει την εξέλιξη που ήλπιζαν οι εμπνευστές της, αντιθέτως καταλήγει... σε μια παρτίδα τάβλι την οποία αν ο Θεός χάσει, υπόσχεται ν' απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα του θέσει ο δημοσιογράφος για την αρχή του κόσμου μας αλλά και του σύμπαντος. Και επειδή στα παιχνίδια όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές- κι αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά τους, ''οι έσχατοι έσονται πρώτοι'' κι ο Θεός χάνει την παρτίδα. Έτσι ξεκινάει την αφήγηση του για το ''πως άρχισαν όλα'' ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές κρέμονται από τα χείλη του...

Ο Θεός στο βιβλίο του Γιώργου Πιπερόπουλου δεν είναι πάνσοφος και παντοδύναμος, σε καμία δε περίπτωση δεν είναι αλάνθαστος. Πρόκειται για ένα πνεύμα σε μια ανώτερη σφαίρα ύπαρξης που βρίσκεται '' εν εξελίξει'': μαθαίνει, πειραματίζεται και κυρίως κάνει πολλά λάθη, τις συνέπειες των οποίων δεν μπορεί πάντα να προβλέψει. Με δυο λόγια είναι ένας Θεός ανθρώπινος, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος είναι θεϊκός.

Με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση και με λόγο απλό και κατανοητό που δεν κουράζει τον αναγνώστη ενώ κατορθώνει ταυτόχρονα να συμπυκνώσει φιλοσοφικές και θεολογικές έννοιες αλλά και τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα, ''Το πρώτο μάτι'' θα σας κρατήσει καλή συντροφιά, αλλά και θα σας κάνει να σκεφτείτε για το ρόλο του καθένα μας και τις πιθανότητες να χάσει ή να κερδίσει, σ' αυτή την τεράστια σε κλίμακα παρτίδα του κοσμικού παιχνιδιού, που ξεκίνησε εκατομμύρια χρόνια πριν, στην αυγή της δημιουργίας...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ