Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ

16.01.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΥΨΙΛΟΝ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-17-0249-0
Σελίδες
101

Πινελιές στον τοίχο των αναμνήσεων

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Έχει εκδώσει ποίηση (π.χ. «Κιβωτός» κ.ά.), πεζά (π.χ. «Με γεμάτο στόμα» κ.ά.), χρονογραφήματα π.χ. «Tragicomedia» κ.ά.), δοκίμια (π.χ. «Το βιβλίο με τις αντιστίξεις») και βιβλία για παιδιά («Πεινιαουρίσματα» κ.ά.).

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογή από 44 διηγήματα, όπου πρωτεύοντα ρόλο παίζουν καθημερινά αντικείμενα, τα οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν στο σπίτι τους. Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, διάφορα μικρά ή μεγάλα υλικά πράγματα να αποτελέσουν ερέθισμα για κάποιον άνθρωπο; Μα φυσικά, άλλοτε λόγω της χρησιμότητας και της λειτουργίας τους, άλλοτε λόγω των αναμνήσεων που ξυπνούν στο «χρήστη» τους, άλλοτε και κυριότατα για την οπτική που κάθε νους αποδίδει στα διάφορα πράγματα. Έτσι και ο συγγραφέας παίρνει αντικείμενα, όπως θερμόμετρο, καφετιέρα, ποτήρι, λουλούδι, ξυπνητήρι, και τους δίνει μια οντότητα, που εν πολλοίς αρκετοί έχουμε σκεφτεί, ελάχιστοι όμως αφήνουν ελεύθερο το «φανταστικό» ρεαλισμό τους να καλπάσει.

Μετά το βιβλίο του «Γραμμένα φιλιά», ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει μια συλλογή με άκρα ευαισθησία, νοσταλγία και ερεθίσματα μιας ψυχής που βιώνει τον κόσμο, πέρα απ’ αυτό που φαίνεται και απ’ αυτό που μοιάζει. Ο λόγος του, όπως πάντοτε, εύστοχος και ποιητικός, προσδίδει μια ολοκληρωμένη μορφή λογοτεχνίας στα κείμενά του. Διαφαίνεται επίσης ότι δε στερείται εμπνεύσεως, αντιθέτως μάλιστα, μοιάζει να αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο ακόμα και το πιο μικρό και ανούσιο πράγμα, δίδοντας υπόσταση σε κάτι που όλοι θεωρούν αμελητέο. Στα κείμενα αυτά καταδεικνύεται ότι η ουσία της καθημερινότητάς μας βρίσκεται στα μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε και όχι σε κάτι μεγάλο και λαμπερό.

Καίριο συναίσθημα που απορρέει από τη συγκεκριμένη συλλογή είναι η νοσταλγία. Πόσες (και ποιες;) μνήμες μπορεί να ξυπνήσει μια κασέτα, ένα παλιό ξυπνητήρι, ένα παλιό νόμισμα; Ο Γιάννης Ευσταθιάδης δεν καταθέτει μια καταθλιπτική ματιά, αλλά μια γλυκιά μελαγχολία για τη ζωή που αφήνουμε πίσω, δίνοντας σε κάθε κείμενό του έναν τίτλο που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί και τίτλο κάποιου πίνακα, αποδίδοντας έτσι το δικό του φόρο τιμής στα ανυπόστατα απ’ όλους πράγματα που ντύνουν την καθημερινότητά μας.

Ενώ κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη μου δημιουργείται η εντύπωση πως δεν μπορεί να υπάρχει καλύτερο, με κάθε νέα έκδοση καταφέρνει ο συγγραφέας να με διαψεύδει. Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια στις εκδόσεις «Ύψιλον» που στηρίζουν, όπως και άλλοι εκδότες, την «καθαρή» λογοτεχνία, με πολύ καλές εκδόσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ