Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ

04.01.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-433-0
Σελίδες
267

Μια στοχαστική διαδρομή προς το θάνατο

Ο Μάνος Ελευθερίου είναι ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 4.000 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας του 2005, για το πρώτο μυθιστόρημά του, ''Ο καιρός των χρυσανθέμων''. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες.

Το βιβλίο του ''Ο άνθρωπος στο πηγάδι'' είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα. Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, ένας σαραντάρης καταξιωμένος συγγραφέας, που τον λένε Μιχαήλ, αλλά τον φωνάζουν Ηλ, προσωνύμιο που του έδωσε η κοπέλα του, Ειμαρμένη, πηγαίνει στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Κηφισού, με σκοπό να επισκεφτεί φίλους του για διακοπές. Του κινεί την περιέργεια ένα ερειπωμένο αρχοντικό δίπλα στο σταθμό, ώσπου στην προσπάθειά του να το εξερευνήσει, γλιστρά σε ένα ρηχό πηγάδι με λιγοστό νερό. Η πτώση του επιβραδύνθηκε από τις ρίζες μιας συκιάς και απλώς τραυματίστηκε. Αρχίζει και μηχανεύεται τρόπους για να σωθεί και κάνει διάφορες προσπάθειες. Ο εγκλωβισμός του αυτός τον κάνει να αναλογίζεται τη ζωή του, ανακαλώντας παραστάσεις από το παρελθόν. Κατακλύζεται από χιλιάδες σκέψεις. Πλάθει σενάρια συγγραφής μελλοντικών διηγημάτων που θα γράψει, όταν βγει από το πηγάδι. Κάνει αυτοκριτική όσον αφορά παλιά διηγήματα του, πράξεις του παρελθόντος και σκηνές από τη ζωή του με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Κάποιες στιγμές οργίζεται και απελπίζεται και άλλες στιγμές φτιάχνει παρήγορα σενάρια σωτηρίας του. Ο συγγραφέας θα σώσει τον δοκιμαζόμενο ήρωα;

Το μυθιστόρημα δεν χωρίζεται σε κεφάλαια, αλλά σε ενότητες. Ο Μάνος Ελευθερίου χρησιμοποιεί τριτοπρόσωπη αφήγηση και αποδίδει τις εναγώνιες σκέψεις του ήρωα χρησιμοποιώντας ελεύθερο πλάγιο λόγο. Η δράση είναι πολύ περιορισμένη, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η σκέψη του Ηλ γύρω από όλα τα θέματα της ζωής του. Ο ήρωας αποκόπτεται από τον πραγματικό κόσμο. Η φαντασία του και ο παραλογισμός, το πλήθος των ονειρικών δραπετεύσεών του, είναι οι πρωταγωνιστές στο δράμα που βιώνει. Το σώμα του είναι εξασθενημένο, όμως το μυαλό του δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα, μια φαντασιακή πραγματικότητα. Η αγωνία του ήρωα υποκρύπτει το φόβο του θανάτου, που αιώνια τυραννά τον άνθρωπο. Η αίσθηση του θανάτου και της απόλυτης μοναξιάς, που κατακλύζει τον κάθε άνθρωπο πριν το τέλος του, κυριαρχεί εδώ. Ο συγγραφέας στοχάζεται πάνω στο θέμα της ζωής και του θανάτου τα οποία ο άνθρωπος βιώνει μόνος του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ