Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

16.12.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-527-436-8
Σελίδες
170

Εγκάτοικος στα τοπία της μνήμης

Ο Κύπριος ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος Νίκος Ορφανίδης γεννήθηκε στην Κυθρέα το 1949. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ενώ διετέλεσε επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στο υπουργείο Παιδείας. Είναι εκδότης του κυπριακού λογοτεχνικού περιοδικού «Ακτή». Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Το «Βραδινό λεωφορείο» είναι μια συλλογή «πεζογραφημάτων» ή σύντομων αφηγηματικών κειμένων, σε πρώτο πρόσωπο. Τα περισσότερα γράφτηκαν το 2000-2001 και ορισμένα το 2005-2006, τα οποία θα μπορούσαν και να θεωρηθούν χρονογραφήματα, καθώς σχολιάζουν τη ζωή στην «πολιορκημένη» πόλη και το χρόνο που περνά. Μερικά έχουν ως θέμα ή αφορμή το λεωφορείο, ως μέσο μεταφοράς, αλλά και ως πηγή οχλαγωγίας. Άλλα μνημονεύουν φίλους, συντοπίτες, συμφοιτητές και άλλους, αγαπημένα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια. Και βέβαια, τόπους και έρωτες.

Το λεωφορείο είναι παλιό, μπροστά κάθονται οι γυναίκες πίσω οι άντρες. Αγκομαχά ανεβαίνοντας το βουνό, αλλά επιστρέφει στη γειτονιά «στολισμένο μυρσίνη και δάφνη». Πρόσωπα και εποχές αναμειγνύονται: βυζαντινοί αυτοκράτορες που εισέρχονται από μυστική πύλη στα τείχη της πόλης, αγωνιστές της ΕΟΚΑ και της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκαιρινοί άνθρωποι. Αγγλοκρατία, Χριστούγεννα 1963, καλοκαίρι 1974, είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στην Κυθρέα, στις 16 Αυγούστου, εκσκαφές λειψάνων αγνοουμένων, 2004. Τα κείμενα διαπνέονται από νοσταλγία, διάθεση απολογισμών, απογοήτευση, πίκρα, αλλά και τη «σοφία» της βιωμένης εμπειρίας. Η γραφή είναι ποιητική, η γλώσσα δουλεμένη, οι εικόνες παραστατικές, προκαλούν συγκίνηση και απογειώνουν τη φαντασία.

Παρά τη μελαγχολία που διατρέχει τις σελίδες του, ίσως να αισθανθείτε, τελειώνοντάς το, πιο δυνατοί, ακόμη και πιο αισιόδοξοι, από όσα θα έχετε δει και θα έχετε νιώσει, έχοντας ταξιδέψει νοερά με ένα λεωφορείο που εκτελεί ένα ξεχασμένο από χρόνια δρομολόγιο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ