Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

30.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-344-0
Σελίδες
220

Το παραμύθι της πραγματικότητας

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στα Γιαννιτσά και ζει στην κοινότητα Δυτικού του δήμου Πέλλας. Είναι καθηγητής και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί και με το εκπαιδευτικό βιβλίο, ενώ αυτό είναι το τρίτο του μυθιστόρημα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο η υπόθεση εξελίσσεται κάθε βράδυ, που ο αφηγητής αφηγείται στο παιδί του το παραμύθι του ύπνου. Ο ήρωας του παραμυθιού, ο οποίος ταυτίζεται με τον αφηγητή, είναι ένας απόστρατος της αεροπορίας που εργάζεται πλέον σε τηλεοπτικό κανάλι, παρουσιάζοντας το δελτίο καιρού. Η ζωή του δεν παρουσιάζει κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο: παντρεμένος με ένα παιδί, χτίζει ένα σπίτι σε ένα καλό προάστιο της Θεσσαλονίκης, αγωνιά για τη δουλειά του, ενώ οι σχέσεις με τη γυναίκα του είναι σχεδόν τυπικές. Η καθημερινότητά του κυλά, όπως κάθε ανθρώπου που «λούζεται» την ανυδρία της ζωής του, με άγχος και δυσκολίες, ώσπου μια νεαρή υφισταμένη του αναταράσσει για λίγο τα στάσιμα νερά της ζωής του. Ακόμα και όταν τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν προς το καλύτερο, έρχεται μια βροχή και, όπως πάντα, καλύπτει κάθε προσπάθεια ανάδυσης προς την επιφάνεια.

Στο «Παραμύθι του ύπνου» ο εγκιβωτισμός υπάρχει με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε κεφάλαιο (βράδυ) έχουμε το διάλογο μεταξύ του αφηγητή και του παιδιού του, ως εισαγωγή, κάτι που δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση του παραμυθιού, μολονότι δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για την πεζή πραγματικότητα. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα είναι απλή, αφήνοντας κατά σημεία να διαφανεί καυστικότητα. Το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου είναι η χειμαρρώδης ροή του. Από την πρώτη στιγμή σε παρασέρνει στο γρήγορο ρυθμό, ενώ το ύφος του συγγραφέα διαφαίνεται λιτό και απέριττο. Οι διάλογοι είναι περιεκτικοί και η εξέλιξη της ιστορίας μπορούμε να πούμε πως είναι στημένη άρτια. Από ‘κει και πέρα η υπόθεση δεν παρουσιάζει καμιά πρωτοτυπία –πέραν του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται στον αναγνώστη–, αφού για παρόμοιες ιστορίες έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλά. Επίσης, σημειώνουμε ότι, ενώ η ροή είναι ακατάπαυστη, δεν υπάρχει κορύφωση ή έντονα σημεία στο κείμενο. Σαν να έχουμε, δηλαδή, μια ευθεία γραμμή, που απλά την διατρέχουμε πιο γρήγορα.

Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο για τον «ύπνο» που απλώνεται στη ζωή όλων των ανθρώπων, παρουσιάζοντας την αγωνία και την πάλη τους να ξεφύγουν από το βροχερό τοπίο και να αντικρίσουν τον ήλιο κατάματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ