Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Η ΕΡΗΜΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

16.11.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΕΡΗΜΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-392-113-4
Σελίδες
119

«Στα απέραντα μυστήρια του χώρου και του χρόνου νιώθω το χέρι σου γύρω από τον ώμο μου και δεν φοβάμαι»
                                                                     Γουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά και έζησε στην Αθήνα. Εξέδωσε 47 τίτλους συνολικά : 21 μυθιστορήματα, 12 συλλογές διηγημάτων, τρεις νουβέλες, ένα χρονικό, οκτώ θεατρικά έργα, μια επιλογή από δημοσιευμένα άρθρα της στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και ένα βιβλίο με παραμύθια. Το 1963 πήρε το Βραβείο Πεζογραφήματος των Δώδεκα και το 1964 το Πρώτο Βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Χοροδράματος. Τα έργα της μεταφράστηκαν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.). Συνθέτες, όπως ο Μάνος Λοϊζος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι, έχουν μελοποιήσει στίχους της. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Μανώλη Παπουτσάκη. Στη δικτατορία σώπασε και μαζί με άλλους συγγραφείς έγραψε το γνωστό Μανιφέστο των 18 Συγγραφέων, το οποίο μάλιστα υπογράφτηκε στο σπίτι της. Διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και έχουν γραφτεί μελέτες για τα έργα της. Πέθανε στις 31 του Γενάρη του 2004.

«Η ερημιά λεγόταν αδιαφορία» είναι μια συλλογή από 12 ανέκδοτα διηγήματα με κύριο άξονα τον έρωτα μέσα στη ζωή και τη ζωή μέσα στο χρόνο. Κείμενα, στα οποία αποτυπώνονται με ελκυστική απλότητα τα βιώματα και οι αναμνήσεις της συγγραφέως, μ’ έναν τρόπο καθ’ όλα λογοτεχνικό. Από ένα μικρό κορίτσι που γίνεται κοπέλα και έπειτα ώριμη γυναίκα, διαγράφεται η διαδρομή ενός ανθρώπου με αρκετές ευαισθησίες και δυνατές εμπειρίες. Αλλά ακόμα πιο έντονα περιγράφεται η πάλη μιας γυναίκας απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό και ο αγώνας να ζήσει μέσα στον κόσμο.

Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο, με μαγνήτισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο το εξώφυλλο και η καλαισθησία που αποτυπώνεται στην έκδοση αυτή, μολονότι δεν παρουσιάζεται κάτι το εξαιρετικά πρωτότυπο. Ίσως με κέρδισε η απλοϊκότητα της εικόνας, ίσως πάλι να με γοήτευσε η επισταμένη δουλειά που φαίνεται ότι έγινε στην έκδοση τούτη. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων αποτελεί ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον έργο της Κωστούλας Μητροπούλου. Κατ’ αρχάς είναι ιδιαίτερο προτέρημα το πάντρεμα παραδοσιακής και νεότερης γραφής, μ’ έναν τρόπο πολύ απλό και οικείο για κάθε αναγνώστη. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι καθημερινή, αλλά κάθε λέξη εμφανίζεται σαν να έχει μία μοναδική σημασία. Επίσης, υπάρχει νοηματική αλληλουχία μεταξύ των κειμένων, ώστε η συλλογή να παρουσιάζεται συμπαγής και αδιαίρετη.

Η Κωστούλα Μητροπούλου ήταν μια συγγραφέας που κάθε έργο της έχει κάτι να πει. Αν και σίγουρα κάποια από τα βιβλία της άγγιξαν την κορυφή –πνευματικά και εμπορικά–, κάθε κείμενό της αποτελεί μια «υπέροχη αποκάλυψη».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ