Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

23.01.2020
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μάρω Δούκα
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-8148-1
Σελίδες
333
«Από το ένα στο άλλο, αεικίνητη, μπροστά στο παράθυρο με το ηλιοβασίλεμα που ξεχείλιζε και απλωνόταν. Εγώ που πίστευα ότι τα έχω σβήσει όλα, ότι τα έχω θάψει πολύ βαθιά, από τότε που αποφάσισα να μην παραπονεθώ ποτέ ξανά, κι ας παραπονιέμαι διαρκώς, να μην το εννοώ το παράπονό μου θέλω να πω, να μην το αφήνω να με αγγίζει, ούτε και να αντιστέκομαι στην αδήριτη (μόλις προχθές έμαθα τις ακριβείς σημασίες της λέξης και ζήλεψα την περιεκτικότητά της) ανάγκη μου να πρωταγωνιστώ στα δράματα που επινοώ, διασκεδάζοντας κάπως την άχαρη ζωή μου, ολόγλυκα πνιγμένη σε ωκεανούς ψιθύρων» (σελ. 205-206)

Καταξιωμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας, η Μάρω Δούκα (Χανιά, 1947), καταπιάνεται σε αυτό το μυθιστόρημα με μια 69χρονη γυναίκα, την κυρία Αφεντούλα, η οποία αναρτά τις σκέψεις της, μέσα από την εξιστόρηση της καθημερινότητάς της, στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο facebook.

Η κυρία Αφεντούλα είναι χήρα, ζει στο Παγκράτι και έχει τρεις κόρες. Παντρεύτηκε μόλις τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο, έκανε παιδιά αμέσως, έζησε δίπλα σε έναν σύζυγο που της χάρισε μια άνετη ζωή, τουλάχιστον μέχρι τα χρόνια της κρίσης, και που εξασφάλισε το μέλλον των θυγατέρων τους από οικονομική, αν μη τι άλλο, άποψη. Αφού ξεπετάχτηκαν λίγο τα παιδιά της, η κυρία Αφεντούλα έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Αρχιτεκτονική: είναι λοιπόν και κάπως διανοούμενη, με την έννοια ότι μπορεί να έχει και πιο πνευματικά ενδιαφέροντα , αν και αισθάνεται να υστερεί, ιδίως σε σχέση με την παιδική της φίλη, την Αίθρα που είναι φιλόλογος. Με την «τυχαία» συνάντησή τους ένα πρωί στου Μπακάκου, θα ξεκινήσει μάλιστα και το βιβλίο. Ένα τρίτο πρόσωπο που παίζει κομβικό ρόλο στο βιβλίο είναι ο Αντώνης, σύζυγος μιας κοινής τους φίλης που έχει πεθάνει (μάλλον αυτοκτόνησε), και ο οποίος φαίνεται πως μπαινόβγαινε στη ζωή τους, όπου εξακολουθεί, με έναν τρόπο διαφορετικό για την κάθε μια, να είναι παρών. Και είναι και οι κόρες της κυρίας Αφεντούλας: η μεγάλη, η Ασπασία, γιατρός, διαζευγμένη, η Αργυρώ, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών και η Χαρά, πολυσπουδαγμένη αλλά όχι κατασταλαγμένη ακόμη, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Ανάμεσα στις έγνοιες της γι΄αυτές, και ιδίως για τη Χαρούλα, τις προσωπικές της σχέσεις (και πικρίες που δημιουργεί το πέρασμα των χρόνων), την επαφή της με τη γειτονιά και την καθημερινότητά της, κινείται η κυρία Αφεντούλα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: στην «Ανάβαση», την «Παράβαση» και την «Κατάβαση» της κυρίας Αφεντούλας. Συνδέουμε το πρώτο μέρος με τη γνωριμία του αναγνώστη/της αναγνώστριας με την ηρωίδα, το δεύτερο με κάποιες λογοτεχνικές απόπειρές της και τα προσωπεία-διαφορετικές ταυτότητες που χρησιμοποιεί στις αναρτήσεις της και το τρίτο με την επάνοδο στην εξιστόρηση της καθημερινότητάς της, όπου εντάσσονται και μερικές σελίδες σπαρταριστής αυτοειρωνείας και χιούμορ. Η πλοκή δένεται ενδιάμεσα, και έντεχνα, και το τέλος προκύπτει κάπως απρόσμενα αλλά μάλλον λυτρωτικά, θα λέγαμε, για την κυρία Αφεντούλα.

Η συγγραφέας φτιάχνει μια ηρωίδα που, ενώ μοιάζει σίγουρη για τη ζωή που έχει ζήσει, αφήνει να περάσουν αμφιβολίες, εγωισμοί, ακόμη και μικρότητες που θολώνουν προς στιγμήν την εικόνα που έχει για τον εαυτό της. Ωστόσο η κυρία Αφεντούλα έμαθε να κάνει στην άκρη ό,τι την ενοχλεί και να βρίσκει στην καθημερινότητα ό,τι την κρατάει για να προχωρήσει. Είναι δυναμική, αποφασισμένη και ενίοτε ξεροκέφαλη– αλλά και γεμάτη αγάπη, που δεν δόθηκε ή που περίσσεψε.

Με το βιβλίο της αυτό η Μάρω Δούκα δίνει μια εικόνα της Ελληνίδας στην αρχή, ίσως, μιας νέας, εποχής, φέρνοντας στην επιφάνεια «ξεχασμένα» συναισθήματα και προσμονές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ